18:07 / 27.04.2020.

Autor: HRT

Austrija obilježila 75 godina osnutka Druge Republike

Foto:  REUTERS/Leonhard Foeger TPX IMAGES OF THE DAY

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger TPX IMAGES OF THE DAY

Foto: - / REUTERS

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poslao je građanima Austrije povodom obljetnice poruku ohrabrenja.
U Austriji je u ponedjeljak, uz mjere borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, obilježena 75. godišnjica osnutka Druge Republike Austrije.

27. travnja 1945. označava ponovno rođenje demokratske Republike Austrije. Nakon godina nacionalsocijalističke diktature, nakon Holokausta i rata time je položen kamen temeljac za uspješnu budućnost Druge Republike, rekao je austrijski predsjednik Alexander van der Bellen.

Ceremonija obilježavanja obljetnice i polaganja vijenca na spomenik građanima palim tijekom nacionalsocijalizma bila je mnogo manjih razmjera nego što je to uobičajeno.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i austrijski predsjednik Alexander van der Bellen odvojeno su položili vijence, a sudionici ceremonije, kao i pripadnici manje postrojbe nacionalne garde, nosili su zaštitne maske u austrijskim nacionalnim bojama.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poslao je građanima Austrije povodom obljetnice poruku ohrabrenja i podsjetio na protekle krize kroz koje su prošle Austrija i Europa.

Mi smo kao Austrija, ali kao europska zajednica država iz svih kriza izišli ojačani. Tako će biti i ovaj put, rekao je Kurz te se zahvalio svima koji pomažu u nošenju s koronakrizom.

Na današnji dan 1945., još prije kapitulacije nacističke Njemačke, predstavnici tri tadašnje glavne političke stranke, Socijaldemokratske stranke Austrije, Austrijske narodne stranke i Komunističke stranke Austrije,  potpisali su proglas o neovisnosti Austrije od Njemačke, koja je Austriju pripojila sedam godina ranije.

Današnji dan ne obilježava se u Austriji kao neradni dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!