18:19 / 22.07.2018.

Autor: HRT

Austrija ukida vozačke ispite na turskom jeziku, hrvatski ostaje

-

-

Foto: - / -

Ukidanje vozačkih ispita na turskom dolazi u vrijeme loših diplomatskih odnosa između Austrije i Turske.
Budući vozači u Austriji više neće moći polagati vozački ispit na turskom jeziku, objavilo je ministarstvo prometa.

Manji dio njih polagao je pismeni ispit na svom materinjem jeziku, ali prema medijima to je ipak bila druga najčešća opcija, nakon službenog njemačkog jezika.

Ministar prometa Norbert Hofer, iz desne Slobodarske stranke, kaže da je cilj te mjere rezanje troškova, piše BBC. Svaki dodatni jezik u ispitima stoji državu peteroznamenkasti iznos, što nema nikakvog opravdanja, rekao je. No, dodaje i da država tako želi ohrabriti građane stranog porijekla da uče njemački jezik.
To je svakako pitanje troškova, ali za mene je također važno da odredimo koji jezici imaju smisla, a koji ne, rekao je ministar.

Istaknuo je da će kandidati i dalje moći polagati ispite na engleskom, hrvatskom i slovenskom.

Ukidanje vozačkih ispita na turskom dolazi u vrijeme loših diplomatskih odnosa između Austrije i Turske. Kancelar Sebastian Kurz želi da EU prekine pristupne pregovore s Ankarom, što je razljutilo turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.
To je u svibnju 2017. dovelo do toga da Turska prekine suradnju s Austrijom u okviru NATO-a, prenosi BBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!