09:13 / 03.11.2020.

Autor: Petar Vlahov/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Avdagić: Za Europsku uniju pobjeda Bidena najbolji izbor

-

-

Foto: - / -

Naglasio je da je Amerika polarizirana kao što je polarizirano i hrvatsko društvo.
Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić komentirao je u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" današnje izbore u SAD-u. Kazao je da su izbori u SAD-u počeli još u listopadu, s obzirom na dopisno i ranije glasanje, a u nekim državama čak i u rujnu. Dodao je da se izbori održavaju vrlo dinamično, ali da više od polovine Amerikanaca nije iskoristilo priliku ranijeg glasanja. ➡️ SAD: Bitka za glasove ulazi u završnicu
➡️ U SAD-u otvorena prva birališta
➡️ FBI istražuje nasrtaj Trumpove karavane na Bidenov autobus u Teksasu
➡️ Što će presuditi pobjednika na američkim izborima?

Avdagić je poručio kako je danas izborni dan i očekuje se rasplet nikad napetije situacije oko izbora predsjednika SAD-a.

"Ove izbore odlučuje sam Trump"

- Ankete govore potpuno suprotno, sve osim pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena bilo bi potpuno iznenađenje, rekao je.

Vanjskopolitički analitičar Avdagić kazao je da su demokrati "ovaj put odlučili igrati na sigurno, te pojavljivanje Baracka Obame na Bidenovim skupovima stoga nije iznenađenje. Time su pokazali da su ovaj put demokrati ujedinjeni. Dodao je kao su Amerikanci još prije odlučili za koga će glasati, a naglasio je kako ove izbore u svakom slučaju odlučuje sam Donald Trump.

- Trump je ili antagonizirao i izveo demokratske birače da glasaju protiv njega ili je izazvao svoje glasače da još jednom potvrde njegovu kandidaturu i njegov izbor. On je taj koji motivira, on je "ključ" ovih izbora. Sve se vrti oko njega, kazao je. 

Avdagić: Amerika je polarizirana

Naglasio je da je Amerika polarizirana kao što je polarizirano i hrvatsko društvo. Avdagić je rekao kako se u Americi ništa ne prepušta slučaju te se ljudi pripremaju, bez obzira na to koji kandidat pobijedio, na moguće nerede odnosno sukobe. Dodao je kako vjeruje da će se vrlo brzo znati rezultati izbora i tko će u siječnju preuzeti Bijelu kuću.

Florida je vrlo važna zbog židovske populacije

Avdagić je naglasio da je Florida vrlo važna jer u njoj postoji brojna židovska populacija, kojoj je Trump, smatra, napravio vrlo velike usluge, no ankete pokazuju da će židovska populacija ipak dati glas Joeu Bidenu.

Biden je praktični katolik

Avdagić je kazao kako je Joe Biden katolik te je daleko bliži toj populaciji, dok Donald Trump svojim ponašanjem nije privlačan kandidat doista pravim vjernicima.

- Joe Biden je praktični vjernik, doista ide u crkvu, a to se ne može reći za Donalda Trumpa, naglasio je.

Za Europsku uniju pobjeda Joea Bidena najbolji izbor

Avdagić je istaknuo kako bi Donald Trump sigurno dobio drugi mandat da nije bilo krize izazvane pandemijom, koja se pokazala kao i gospodarska, a ne samo zdravstvena kriza.

Dodao je da je za Europsku uniju pobjeda Joea Bidena najbolji izbor.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!