20:05 / 09.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Azerbajdžan u Armeniji greškom srušio ruski vojni helikopter

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Helikopter Mi-24 je pogođen paljbom s tla sustava protuzračne obrane. Dva člana posade su poginula i jedan je evakuiran sa srednje teškim ozljedama.
Ruski vojni helikopter srušen je iznad armenskog teritorija nedaleko granice s Azerbajdžanom pri čemu su poginula dva člana posade, objavilo je rusko ministarstvo obrane, dok je Azerbajdžan priznao da je zabunom pogodio helikopter i ispričao se.

- Helikopter Mi-24 je pogođen paljbom s tla sustava protuzračne obrane. Dva člana posade su poginula i jedan je evakuiran sa srednje teškim ozljedama, navelo je ministarstvo u priopćenju.

Azerbajdžan je priznao da je greškom srušio ruski helikopter blizu svoje granice, iznad Armenije, i ispričao se.

- Azerbajdžanska strana se ispričava ruskoj nakon tog tragičnog incidenta do kojeg je došlo nesretnim slučajem, navelo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova i objasnilo da je vojna jedinica mislila da se radi o provokacijama armenske strane u sklopu sukoba za Nagorno Karabah. 

Helikopter je pogođen oko 18:30 po lokalnom vremenu dok je pratio kolonu vozila iz ruske vojne baze u Armeniji, objavilo je rusko ministarstvo. 

Helikopter je nadlijetao okolicu armenskog sela Eraskh, pokraj Nahičevana, azerbajdžanskog autonomnog teritorija koji Armenija odvaja od ostatka Azerbajdžana.

- Zapovjedništvo ruske vojne baze 102 istražuje pucnjeve na helikopter, navodi ministarstvo.

Armenski ministar za hitne situacije je rekao da je rasporedio službe pomoći na mjestu pada helikoptera.

Armenski separatisti i azerbajdžanske snage bore se od kraja rujna za kontrolu Nagorno Karabaha, separatističke regije koju podržava Armenija i koja izmiče kontroli Azerbajdžana od 1990. godine.

Rusija, vojna saveznica Armenije je također u dobrim odnosima s Azerbajdžanom. U prošlosti je nagovijestila da će intervenirati u sukob u Nagorno Karabahu ako on izađe iz granica regije, a više puta je pozivala na primirje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!