18:48 / 24.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Azijske države postigle dogovor o okončanju mjanmarske krize

Dogovor o okončanju mjanmarske krize

Dogovor o okončanju mjanmarske krize

Foto: Courtesy of Laily Rachev/Indonesian Presidential Palace / Handout via REUTERS

Vođe jugoistočne Azije rekli su da su se u subotu s čelnikom mjanmarske hunte složili oko plana za okončanje krize u državi pogođenoj nasiljem, a on među ostalim uključuje obustavu ubijanja civilnih prosvjednika i prihvaćanje humanitarne pomoći. 

- Nismo ovo očekivali, kazao je novinarima Muhyiddin Yassin, malezijski premijer, nakon sastanka čelnika Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN).

Vođe ASEAN-a zahtijevali su obuzdavanje sigurnosnih snaga koje vodi Min Aung Hlaing, zapovjednik mjanmarske vojske i koje su, prema riječima svjedoka, ubile 745 ljudi od početka masovnih nereda izazvanih vojnim pučem 1. veljače i zatvaranjem izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi. Osim toga, tražili su oslobađanje političkih zatvorenika.

- Dobro je što nije odbacio naše zahtjeve, rekao je Muhyiddin o zapovjedniku koji je bio na sastanku s ostalim čelnicima.

Prema izjavi predstavnika Bruneja, predsjedatelja skupine, postignut je dogovor u pet točaka, a to su: prekid nasilja, konstruktivan dijalog između svih strana, izbor posebnog izaslanika ASEAN-a za olakšavanje dijaloga, prihvaćanje pomoći i dolazak izaslanika u Mjanmar.

- Rekao je da će sve uzeti u obzir i da će prihvatiti naša stajališta za koja misli da su korisna, izjavio je Lee Hsien Loong, premijer Singapura, prenosi televizijski program NewsAsia.

- Nije se protivio tome da ASEAN ima konstruktivnu ulogu niti je odbio prijedlog o posjetu delegacije i humanitarnoj pomoći, rekao je.

Lee je, međutim, dodao da je riječ o dugom procesu "jer jedno je reći da ćete prekinuti nasilje i osloboditi političke zatvorenike, a druga stvar je to zaista učiniti".

Sastanak ASEAN-a prvi je koordinirani međunarodni korak prema ublažavanju krize u Mjanmaru, siromašnoj zemlji koja graniči s Kinom, Indijom i Tajlandom. Mjanmar je član ASEAN-a, udruženja 10 država. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!