14:54 / 24.01.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Azijski "El Chapo" uhićen u Amsterdamu

Uhićen azijski "El Chapo"

Uhićen azijski "El Chapo"

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Nizozemska policija uhitila je navodnog čelnika azijske multinacionalne narkoskupine, jednog od najtraženijih svjetskih bjegunaca kojeg često uspoređuju s meksičkim narkobosom Joaquinom "El Chapom Guzmanom".

Tse Chi Lop (57), kanadski državljanin rođen u Kini, uhićen je u petak na aerodromu u Amsterdamu na zahtjev australske policije.


Australci su predvodili istragu koja je pokazala da je Tseova organizacija na čelu trgovine drogom na području Azije i Pacifika, godišnje vrijedne 70 milijardi dolara, objavio je jučer glasnogovornik nizozemske policije Thomas Aling. Očekuje se da će Tse biti izručen, kazao je Aling, dodavši da je njegovo uhićenje u zračnoj luci Schiphol prošlo bez incidenta.


- On je već bio na listi najtraženijih bjegunaca, a pritvoren je na temelju obavještajnih podataka koje smo dobili, rekao je nizozemski glasnogovornik.


Nizozemska policija nije dala dodatne detalje o pravnim procedurama koje su pokrenute protiv njega ili ima li Tse odvjetnika. Njegova organizacija navodno upravlja trgovinom metamfetamina koja se u pet godina do 2019. povećala pet puta, prema podacima ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC).


Istražitelji tvrde da organizacija uvodi metamfetamine u više od desetak država, uključujući Japan, Australiju i Novi Zeland, a uz to trguje heroinom i MDMA-om. Tse, bivši zatvorenik koji je živio u Torontu, proteklih godina živi između Makaa, Hong Konga i Tajvana, tvrde snage sigurnosti iz četiri države i pokazuju dokumenti u posjedu Reutersa. Njegova organizacija "povezana je ili izravno uključena u najmanje 13 slučajeva krijumčarenja droge od siječnja 2015. godine", pokazuju dokumenti. 


Jeremy Douglas, čelnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju i Pacifik, Reutersu je 2019. rekao da je Tse Chi Lop na razini El Chapa, a možda i Pabla Escobara, referirajući se na najmoćnije latinoameričke narkobosove. UNODC procjenjuje da je Tseova organizacija 2018. zaradila 17 milijardi dolara. Njeni članovi zovu ju Tvrtka, a snage sigurnosti Sam Gor, što na kantonskom znači Brat broj tri, jedan od Tseovih nadimaka. 


Douglas je njegovo uhićenje prozvao sjajnim rezultatom, no upozorio da ono možda neće imati toliki utjecaj na krijumčarenje droge u regiji. 


- Ulovili su svog čovjeka. Pohvale australskoj federalnoj policiji. No organizacija ostaje, uspostavila je potražnju za drogom, a netko će doći i zamijeniti Tsea, zaključio je Douglas. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!