12:32 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Bačić: Hrvati u Srbiji traže izmjenu izbornog zakona

-

-

Foto: - / -

Jedna od ključnih tema razgovora je i zajamčena politička zastupljenost hrvatske manjine na najvišim razinama vlasti u Srbiji.
U Beogradu se održava sjednica hrvatsko-srpskog međuvladinog mješovitog odbora za manjine. Riječ je o sedmoj sjednici, no prvoj nakon čak tri godine. Jedna od ključnih tema razgovora je i zajamčena politička zastupljenost hrvatske manjine na najvišim razinama vlasti u Srbiji.

Slaven Bačić, 
povjesničar i odvjetnik, izjavio je između ostalog da je za hrvatsku manjinu u Republici Srbiji ključna provedba članka 9. sporazuma o zaštiti manjina. To znači osigurati zastupljenost predstavnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini te u izvršnim tijelima na lokalnoj razini. Dosad su najčešći izgovori za to bili da je za to potrebno mijenjati Ustav, kazao je. Istaknuo je da takva mišljenja nisu točna jer Ustav predviđa, kada je riječ o državnoj razini, ravnopravnu zastupljenost manjina u Narodnoj skupštini. Za to je dovoljno promijeniti izborni zakon. Kao što je ukinut izborni prag za stranke nacionalnih manjina promjenom izbornog zakona, jednog članka, tako se i ovo pitanje može regulirati. Za nas je to ključno pitanje. Od toga ni mi ni RH neće odustati. Time što je uveden prirodni prag, to ništa ne mora značiti za hrvatsku manjinu, kazao je Bačić.

Predstavnici srpske vlasti stalno ponavljaju - "imate 58.000 Hrvata i izborni prag je 15.000. Vi tako možete dobiti 15.000 glasova. Sami ste krivi što ne uđete u parlament".
Bačić pritom naglašava da i u Hrvatskoj svega 10% pripadnika nacionalnih manjina glasuje u manjinskoj izbornoj jedinici, a ostali glasuju u okviru općeg sustava. Takva je situacija i u Srbiji. Mi smo to i rekli supredsjedatelju, srpskom i nacionalnom koordinatoru za otvorena pitanja s RH. Oni su svjesni tog pitanja, dodaje. 

Na pripremnom sastanku razgovarali smo o formulaciji te preporuke, u smislu da srpska strana pojača napore kroz izmjenu izbornog zakonodavstva da bi se osigurala zastupljenost hrvatske manjine. Međutim, u tom pripremnom materijalu kojega smo dobili opet smo dobili 'staru opciju' - da je ostvarena obveza iz ugovora na taj način što je ukinut prag za manjine, izjavio je Bačić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!