Baerbock: Njemačka je spremna odobriti Poljskoj slanje Leoparda

22.01.2023.

23:55

Autor: HRT/HINA/AFP

Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova

Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova

Foto: Izvor: / Shutterstock

Njemačka neće biti protiv odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

- Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv, rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza, u vezi s dopremom Kijevu tenkova njemačke proizvodnje.

- Zasad zahtjev nije poslan iz Poljske, koja treba Berlinu poslati službeni zahtjev, dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici.

- Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni, dodala je Baerbock.

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz.

Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta. Ponovno upitan o tome u nedjelju Parizu, na tiskovnoj konferenciji s Emmanuelom Macronom, kancelar nije jasno odgovorio, nego je tek opetovao da se o slanju oružja treba dogovarati s ukrajinskim saveznicima.

Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar.

Na sastanku koji se u petak održao u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, zapadni saveznici Ukrajine su odgodili odluku o tom pitanju, što je razljutilo Kijev koji je kritizirao njihovu neodlučnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!