Baerbock optužila Rusiju za napad na temeljne vrijednosti UN-a

20.09.2022.

08:57

Autor: HRT/Hina/DPA

Annalena Baerbock

Annalena Baerbock

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock istaknula je ključnu ulogu UN-a u upravljanju globalnim krizama uoči putovanja u New York na Opću skupštinu UN-a. Ipak, Baerbock je dodala da ovotjedna Opća skupština neće biti kao prethodne te pritom optužila Moskvu da je invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima je utemeljen UN. 

Iako je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija pokazuje potpuno nepoštovanje međunarodnog prava i globalnog poretka, poručuje njemačka ministrica vanjskih poslova.

- Potrebni su Ujedinjeni narodi kako bismo pronašli zajednička rješenja za globalne probleme. Nijedna zemlja ne bi trebala živjeti u strahu od napada jačeg susjeda, kazala je Baerbock.

UN bi trebali činiti ljudi koji slušaju jedni druge s poštovanjem i razumijevanjem, ujedinjeni u zajedničkim temeljnim vrijednostima kao što su odricanje od nasilja i jednakost svih nacija, smatra Baerbock. Istaknula je i da Njemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će je nastaviti podržavati sa svime što je potrebno kako bi se uspostavio mir.

Fokus Opće skupštine UN-a bit će na zločinima koji su u rusko ime počinjeni u Ukrajini, odnosno na tome kako se prema njima postaviti i procesirati ih te na smanjenju rizika od nuklearne katastrofe u Ukrajini zbog granatiranja nuklearnih elektrana, dodaje Baerbock.

Na 77. Općoj skupštini UN-a u New Yorku ovoga tjedna očekuje se više od 140 državnih čelnika, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!