Baerbock: Stabilnost i cjelovitost BiH se mora očuvati, nema novaca za separatiste

10.03.2022.

10:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Annalena Baerbock

Annalena Baerbock

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock kazala je u četvrtak u Sarajevu kako će odlučno inzistrati na očuvanju mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine ističući da je to od iznimne važnosti u sadašnjoj krizi prouzročenoj ruskom agresijom na Ukrajinu.

Baerbock je doputovala u službeni posjet Sarajevu u sklopu turneje tijekom koje će boraviti i u Prištini te Beogradu a potom putuje i u Moldaviju.

Ona je prvi visoki zapadni dužnosnik koji je stigao u regiju nakon invazije Rusije na Ukrajinu što je potaknulo zabrinutost da bi se zbog toga mogla ponovo otvoriti krizna žarišta na zapadnom Balkanu a poglavito u BiH gdje vlasti Republike Srpske uporno slabe državne institucije i poduzimaju korake koji de facto vode secesiji tog entiteta.

Nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, šefica njemačke diplomacije novinarima je kazala kako njen dolazak na Balkan predstavlja dokaz koliko je važno raditi na očuvanju mira u Europi koji je temeljio poljuljan ruskom agresivnom politikom. Kazala je kako je stoga očuvanje mira u BiH postalo od iznimog značaja pa tako i suzbijanje svih pokušaja da se dovede u pitanje opstanak te zemlje.

- U BiH moramo osigurati mir i boriti se protiv onih koji ugrožavaju mir. Ugrožavanje mira nećemo dopustiti, kazala je Barebock.

Istaknula je kako neće biti financijske i investicijske potpore za one koji rade na dezintegraciji BiH kao države jer ekonomski interesi i zastupanje temljenih prava idu ruku pod ruku a to je temelj vanjske politike Njemačke.

Kazal je i kako su demokratski i fer izbori nužni za svaku zemlju a u BiH je važno da integritet izbornog procesa bude poboljšan kao i da se u nejno izborno zakonodavstvo ugrade sve presude Europskog suda za ljudska prava.

- Novi izborni zakon ne smije povećati probleme u zemlji a važno je da se oni održe u planiranim terminu u listopadu, kazala je Barebock.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković izrazila je zahvalnost Barebock i Njemačkoj na "30 godina zalaganja za mir i stabilnost zapadnog Balkana" a istodobo je pozvala na potproru kako bi se zaustavili secesionistički koraci vlasti u RS-u ocijenivši kako je to sada najveća sigurnosna prijetnja za BiH.

- Eskalacija u Ukrajini i kriza prouzročena u Europi samo su dalje zakompicirale stanje u BiH, kazala je Turković najavivši kako je BiH spremna prilagođavati svoju vanjsku politiku stajalištima koje u odnosu na ukrajinsku krizu bude zauzimala EU.

Vanjske granice BiH, kako je kazala, "za sada" nisu ugrožene ali unutarnja situacija vodi ka daljoj destabilizaciji.

Istaknuila je kako je nužno staviti izvan snage zaključke koje je ranije donio parlament RS u preuzimanju ovlasti od države čime bi se stvorili uvjeti za nastavak europskih integracija.

Potvrdila je kako BiH traži dobivanje kandidatskog statusa u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora jer bi to bio doprinos stabilnosti BiH i cijele regije

- Zapadni Balkan jeste laba točka EU i mjesto na kojemu s mora pokazati snaga i vanjskopolitilka uloga Unije, kazala je Turković.

Kazala je kako u ime BiH poziva na hitni prijekid varte u Ukrajini kako bi se prekinule patnje.

- Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokraciju i za europske vrijendosti. tako je bilo i tako će biti uvijek, kazala je Turković.

Baerbock će se tijekom boravka u Saraje u sastati i s članovima Predsjedništva BiH, čelnicima obadva doma državnog parlamenta te s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!