Baković: Sjeverna Koreja je slijepo crijevo Rusije i Kine

04.11.2022.

07:51

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Zorana Baković

Zorana Baković

Foto: HTV / HRT

Sjeverna Koreja je oduvijek bila slijepo crijevo Rusije i Kine te kad god je to slijepo crijevo bilo upaljeno, stvaralo je velike neugode i probleme, rekla je u Emisiji U mreži Prvog, specijalna dopisnica slovenskog Dela za Aziju Zorana Baković.

- Sjeverna Koreja je najopasnija točka na kugli zemaljskoj. Ona je zrcalo situacije na cijelom tom potezu, ne samo u sjeveroistočnoj Aziji već i u Ukrajini, naglasila je.

Zakon koji je donijela Sjeverna Koreja govori o tome da više neće biti poteza u smjeru denuklearizacije, a to je izazvano krizom u Ukrajini.

Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je da je trenutačno na Korejskom poluotoku veliko političko preslagivanje.

- Ova je prijetnja Sjeverne Koreje primarno usmjerena prema SAD-u jer od 27 lansiranih projektila, samo je jedan bio važan no njegovo lansiranje nije uspjelo, a on je trebao dosegnuti kontinentalni dio SAD-a, naglasio je.

Dodaje kako Sjeverna Koreja trenutačno balansira u novoj situaciji.

- Nije u idealnom odnosu s Kinom, ali dok je postojala šansa za mirovni sporazum s SAD-om, Sjeverna Koreja pokušavala je smanjiti tenzije, čak je bila spremna prihvatiti stalnu vojnu nazočnost na Korejskom poluotoku, što se Kini nije dopadalo. No sada se odgađa nova podjela moći. Kina i Rusija su u otvorenom sukobu s SAD-om i ponovno zovu Sjevernu Koreju na svoju stranu, naglašava.

Dodaje kako i Južna Koreja nastoji voditi balansiranu politiku s Kinom, no činjenica da je južnokorejski premijer bio na summitu NATO-a u lipnju, to pokazuje da se Južna Koreja kreće prema SAD-u.

- Kina nije sretna zbog toga, ali ona nema mnogo prijatelja u jugoistočnoj Aziji, rekao je .

Naglašava da ti sukobi neće eskalirati u vojne sukobe, ali oni su izraz dubljih procesa koji traju duže vremena.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović govori da je ovo što se događa u Aziji neka vrsta protusaveza koji ne prelazi u savez.

- To je fragmentirano povezivanje koje može služiti nekom cilju i one stare veze poput ASEAN-a, koje su ekonomskog karaktera, ali ne i sigurnosnog, govori i dodaje da je staro pitanje zašto ne postoji istočnoazijski NATO. Ne postoji zato što te države nemaju na temelju čega stupiti u takav savez.

Ističe kako SAD donekle uspijeva isplesti svoju mrežu saveznika u istočnoj Aziji, ali tu postoji problem stoga što su te zemlje zarobljenice svoje povijesti i specifičnih odnosa u istočnoj Aziji.

Barić govori kako je moguće da Sjeverna Koreja šalje Rusiji znatnu količinu topničkih granata, stoga što je Rusija u velikim problemima. Njezina vojna industrija nije u mogućnosti nadoknaditi potrošena sredstva u Ukrajini.

Baković smatra da je Kina jedan od faktora zbog kojeg ne može doći do eskalacije ratnih sukoba na Korejskom poluotoku. Ona je pozvala na dijalog i racionalnu reakciju sa svih strana.

- Na može se reći da Kina podržava Vladimira Putina. Kada se gleda kineski koncept globalne zajedničke sigurnosti, koja je podijeljena u 6 osnovnih načela, jedno njih je nedodirljivost državnog suvereniteta i integriteta svih država koje su priznate od stran UN-a, istaknula je te dodala kako upravo to Putin krši.

Barić smatra kako nema nikakvih naznaka da se Rusija ima povući iz Hersona i prijeći na istočnu obalu Dnjepra.

- Trenutno Rusija na svaki način želi zamrznuti sukob. Putin želi stabilizirati obrambene linije jer nije sposobna za ofenzivne akcije. On se nada breakdownu jedinstva zapada ove zime i smanjivanju potpore Ukrajini, ali to je pozicija slabijeg, govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!