Baltičke zemlje, Poljska i Finska mogle bi zabraniti ulazak ruskim turistima

23.08.2022.

14:13

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: SB Arts Media / Shutterstock

Članice Europske unije Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Finska - koje graniče s Rusijom - mogle bi zabraniti ruskim turistima da ulaze u njihove zemlje ako EU ne donese zabranu na razini cijele Unije, rekao je litavski ministar vanjskih poslova.

- Razgovarao sam s ministrima svih ovih zemalja... S političke strane ne vidim tako puno razlika, rekao je Gabrielius Landsbergis novinarima u Vilniusu.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a trebali bi u ponedjeljak razgovarati o zabrani izdavanja viza za sve ruske građane diljem EU-a, što najjače podupire pet zemalja koje graniče s Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da se protivi zabrani, objasnivši da bi Rusi trebali imati mogućnost pobjeći iz svoje domovine ako se protive politici Kremlja. Neke druge zemlje poput Mađarske također bi se mogle usprotiviti zabrani na razini EU-a.

Regionalna zabrana izdavanja viza Rusima, o kojoj bi ministri iz pet zemalja trebali raspravljati na marginama skupa u ponedjeljak, uključivala bi jedinstvena pravila kojima bi se blokirali turisti, no dopustio bi se ulazak disidentima.

- Ruski turisti ne bi trebali biti u Europskoj uniji... Njihova zemlja provodi genocid, rekao je Landsbergis.

Rusi uglavnom ulaze u EU putem kopnenih granica iz tih pet zemalja otkad su izravni letovi između Rusije i Unije obustavljeni nakon početka invazije, rekao je Landsbergis.

Estonija je prošli tjedan zatvorila svoju granicu za više od 50.000 Rusa s prethodno izdanim vizama te je bila prva zemlja EU-a koja je to učinila, zbog čega je ulazak Rusima u EU postao otežan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još prije pozvao je Zapad da nametne jedinstvenu zabranu putovanja Rusima, što je izazvalo ljutitu reakciju Moskve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!