07:35 / 08.01.2021.

Autor: I.Z./Hrvatski radio/HRT

Bandov: Amerika je obranila svoju demokraciju

-

-

Foto: - / -

Juričić je istaknuo kako je američki predsjednik Donald Trump narcisoidna osoba koja traži pažnju i koja je navikla živjeti na valu marketinga, pa iako se o njemu pričalo i loše.
Povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu rekao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako su posljednji sati u SAD-u obilježeni ostavkama onih koji su bili zaduženi za sigurnost u Kongresu, te da postoji oko toga dosta nejasnoća. ➡️ Trump: Okrećem se glatkom i urednom prijenosu vlasti
➡️ Otvoreno o ostavštini Donalda Trumpa ➡️ Trumpova glasnogovornica: Cijela Bijela kuća osuđuje nasilje na Kapitol

Bandov: Američke Sjedinjenje Države pokazale čvrstu demokraciju

Dodao je kako je Trump dao izjave koje su smirile situaciju, ali iz njegovog kabineta izašli su čak i oni koji su bili njegovi najvjerniji sljedbenici. Politolog sa Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov kazao je kako se njemu čini da su Američke Sjedinjenje Države pokazale čvrstu demokraciju.

- Demokracija koja se može oduprijeti čak i vrlo snažnoj volji svoga predsjednika, koji nedemokratskim metodama pokušava uzurpirati vlast, to pokazuje čvrstu demokraciju, istaknuo je Bandov.

Bandov je naglasio kako slika koja je poslana drugim zemljama i medijima je vrlo neugodna. Poručio je kako će trebati proći neki period da SAD pokaže da je svjetlo demokracije, iako su oni tu demokraciju obranili.

Politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić istaknuo je kako je američki predsjednik Donald Trump narcisoidna osoba koja traži pažnju i koja je navikla živjeti na valu marketinga, pa iako se o njemu pričalo i loše.

"Pred  Bidenom težak zadatak"

Naglasio je kako je to funkcioniralo neko vrijeme, ali je pitanje koliko štete je ostavilo. Juričić je kazao da je demokracija u Americi pokazala svoju snagu. Kazao je kako je pred Bidenom težak zadatak jer će tražiti puno psihofizičke spremnost da s jedne strane Ameriku koja je "načeta" s Covidom i podjelom u društvu, ali koja je "načeta" s činjenicom da on unutar svoje Demokratske stranke nema sasvim čvrstu podršku.

Jakovina je dodao kako se podjele u SAD-u nastavljaju i kao će Biden imati tešku situaciju, te u prve dvije godine treba te podjele riješiti. Bandov je rekao da bi Bidenu bilo mudro ostaviti Trumpa po strani i ne baviti se s njime.

"Ključno je da institucije odrade svoj posao"

Juričić je kazao kako pred Trumpom stoji još nekoliko alata kojima on može amnestirati sebe i sve one koji su pomagali na huškanje situacije, ali i sve prosvjednike koje su ušli u Kongres.

- On ima mogućnost amnestiranja tih ljudi i reći - evo dajem svima pomilovanje. To bi bio jedan finalni akt koji bi potvrdio njegovu huškačku prirodu u ovom slučaju. Vidjet ćemo hoće li se to dogoditi, ali on za to prostora ima, rekao je.

Istaknuo je kako je ključno da institucije odrade svoj posao i da je ključno da ih u tome nitko ne ometa, jer ako akteri koji su izvršili na neki način teroristički čin ne odgovaraju, onda će ostati poruka svima drugima da ta djela su nekažnjiva.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kazao je kako postupci protiv Trumpa traju, primjerice o utaji poreza, te je pitanje je li dio njegovog ponašanja motivirano strahovima kako su njegove kompanije i hoteli poslovali.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!