Bandov: Charlesova uloga je dati svom narodu snagu da se ide naprijed

09.09.2022.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Goran Bandov

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HRT

Bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i održivi razvoj, Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili o najdugovječnijoj britanskoj vladarici, kao i o budućnosti monarhije.

Ujedinjeno Kraljevstvo od jučer tuguje nakon što je objavljeno da je preminula kraljica Elizabeta II. Najdugovječnija vladarica u zemlji umrla je u 97. godini u svojoj rezidenciji Balmoral u Škotskoj.

Ivan Grdešić je rekao kako je Elizebeta II. bila dio tkanine od koje je ispleten britanski svakodnevni politički i gospodarski život.

- Kroz tih 70 godina ušla je u svakodnevne obiteljske priče, poslovne, političke krize, sve je promatrala s balkona svoje palače. Usprkos mišljenju, nikad nije napustila svoju ustavnu ulogu monarha koja znači da se ne miješa u svakodnevni politički život, a ipak svima daje do znanja da brine i radi za britanski narod, rekao je.

Goran Bandov je rekao kako je uloga Elizabete II. bila ujedinjavanje, a mogla bi biti i od Charlesa.

- Uspjeli su zadržati velik dio država uz monarhiju, velik dio država u Commonwealthu. Sad moraju dobiti povjerenje svih građana, prvo Britanije, a onda i Commonwealtha. To je uloga kralja, on ima tu simboličku ulogu, tradicijsku razinu. Charles sigurno ima dugi staž pripreme da preuzme tu funkciju. Charlesova uloga je dati svom narodu i podanicima snagu da se ide naprijed, rekao je Bandov.

Grdešić je naglasio kako je Charlesova glavna uloga u sljedećim godinama osigurati da monarhija zadrži dobru poziciju u britanskom društvu te da ne izazove krize uplitanjem u politički život koje bi mogle dovesti do pitanja - kakva je uloga monarhije u političkom sustavu Velike Britanije.


Sigurno da odlazak kraljice doprinosi neizvjesnosti.

Ivan Grdešić

- Uloga je da osigura buduću tranziciju, da budući kralj William ima osiguran prijelaz u jednu modernu monarhiju koja će biti sukladna Britaniji koja je danas u velikoj krizi i ozbiljnom iskušenju. Sigurno da odlazak kraljice doprinosi toj neizvjesnosti. Kralju Charlesu III. je glavni posao uvjeriti Britance da će biti sve u redu, istaknuo je.

"Velika Britanija je u cijelom nizu izazova i sada im treba mudar i odlučan kralj"

Goran Bandov je rekao kako Velika Britanija ima značajnu ulogu u globalnoj zajednici te se njena uloga značajno mijenja od uloge koju je imala prije i nakon dva svjetska rata. Velika Britanija je u cijelom nizu izazova i sada im treba mudar i odlučan kralj koji će moći mudrošću Elizabete II. davati savjete kako prevladati. Uvjeren sam da će Charles III. to moći, istaknuo je.

Ivan Grdešić je rekao kako se identifikacija s kraljicom nastavlja u njenom sprovodu i tranziciji vlasti.

- Demokratski element javnosti, stari i komplicirani uspjelo je probiti. Sve će to biti pred očima Britanaca i svijeta, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!