Bangladeš dobio prvu podzemnu željeznicu

28.12.2022.

20:36

Autor: I.Z./HRT/Hina

Bangladeš dobio prvu podzemnu željeznicu

Bangladeš dobio prvu podzemnu željeznicu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bangladeš je danas otvorio prvi dio svoje nove podzemne željezničke mreže kojom će ublažiti prometne gužve koje svaki dan oduzimaju milijune sati radnicima u prijestolnici Daki, jednom od najgušće naseljenih gradova na svijetu.

Premijerka Šeik Hasina danas je svečano otvorila 11,73 kilometara dugu dionicu željezničkog sustava koji će javnosti postati dostupan sutra. Iduće godine mreža bi se trebala proširiti za 9,53 kilometra.

Premijerka je novim vlakom putovala od sjeverne stanice Diabari do Agargaone koja se nalazi u blizini njezinog ureda.

Bangladeš je započeo izgradnju 21,26 kilometara duge mreže kako bi povezao sjevernu četvrt Uttara sa središnjim komercijalnim okrugom Motijheel. Projekt je koštao oko 3,15 milijardi dolara, a djelomičnu financijsku i tehnološku potporu dala je vlada Japana.

Vlasti planiraju još pet linija, podzemnih i nadzemnih, kako bi se do 2035. povezali i ostali dijelovi Dake i predgrađa.

U planu je više od 61 kilometara podzemnih i gotovo 68 kilometara nadzemnih kolosijeka.

Glavni grad Bangladeša, u kojem danas živi više od 20 milijuna ljudi, poznat je po ogromnom prometnim gužvama. Prosječna brzina vožnje u gradu se 2018. usporila se na 7 kilometara na sat, s 21 koliko je iznosila 1980., stoji u podacima Svjetske banke.

Banka kaže da se u gradu svaki dan zbog prometnih gužvi izgubi oko 3,2 milijuna radnih sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!