10:58 / 30.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Bangladeš: Vladajuća stranka pobjednica izbora, oporba prosvjeduje

-

-

Foto: - / -

Vlasti su naložile gašenje brzog interneta sve do zatvaranja birališta kako bi se spriječilo moguće širenje "glasina" koje bi mogle izazvati nemire.
Savez premijerke Šeik Hasine pobjednik je parlamentarnih izbora u nedjelju u Bangladešu obilježenih nasiljem sa 17 mrtvih, no oporba odbacuje lažirane rezultate i traži raspisivanje novih izbora, prenose agencije.

Koalicija koju vodi premijerka Šeik Hasina dobila je 191 od 300 mjesta u jednodomnom parlamentu, više od 151 potrebnog za apsolutnu većinu. 
Oporba je za sad dobila samo pet mjesta, izvijestila je televizija Channel 24.

Službeni izborni rezultati trebaju biti objavljeni u ponedjeljak, piše agencija AFP i dpa.

Više od 40 kandidata oporbene koalicije povuklo se za vrijeme glasanja na nacionalnim izborima, zbog navodne izborne zloporabe. Gotovo 287 kandidata oporbene skupine pod vodstvom Bangladeške nacionalističke stranke osporava izbore.

Bangladeško izborno povjerenstvo reklo je da istražuje optužbe o izbornoj zloupotrebi koje dolaze iz raznih krajeva zemlje.

Izvor iz oporbenih krugova rekao je da su se mnogi kandidati sami povukli, no da će konačna odluka skupine biti objavljena kasnije tijekom dana.

Nekoliko minuta prije otvaranja biračkih mjesta, dopisnik BBC-a vidio je ispunjene glasačke kutije na biralištu u lučkom gradu Chittagongu. Izborni povjerenik odbio je komentirati slučaj.

Nasilje u kampanji i isključivanje oporbe

Bangladeš je većinom muslimanska država s više od 160 milijuna stanovnika i suočava se s brojnim problemima, od mogućih razornih klimatskih promjena, militantnih islamista, do siromaštva i korupcije. Nedavno je bio u središtu pozornosti jer su tisuće Rohindža muslimana prebjegle ondje iz susjednog Mjanmara.

Predizbornu kampanju obilježilo je nasilje između oporbe i pristaša vladajuće stranke za koju kritičari tvrde da je postala autoritarnija nakon više od deset godina na vlasti. Aktivisti, promatrači i oporbena stranka upozorili su da glasovanje neće biti pošteno. Vladajuća stranka optužila je oporbu za lažne tvrdnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!