18:10 / 30.12.2018.

Autor: HRT

Banja Luka: Policija rastjerala prosvjednike, nekoliko ih je uhićeno

-

-

Foto: - / -

U središtu Banja Luke još jednu noć zaredom održan je prosvjed grupe "Pravda za Davida".
Policija je večeras u Banjoj Luci silom rastjerala prosvjednike iz skupine "Pravda za Davida" pri čemu je nekoliko osoba uhićeno.

Policijska intervencija uslijedila je na središnjem trgu na kojega su se prosvjednici vratili nakon šetnje banjolučkim ulicama u koju su se uputili po okončanju okupljanja održanog ranije tijekom večeri. Nakon rastjerivanja okupljenih i privođenja policija je zapriječila prilaz središnjem trgu, a komunalni redari nešto prije ponoći ponovno su uklonili zapaljene svijeće, Davidove fotografije i iscrtano srce.

Informaciju o tome da je uhićen i Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, na društvenim je mrežama objavila Suzana Radanović, njegova bivša supruga i Davidova majka no to je naknadno demantirano.

- Dodik poručio "Pravdi za Davida": Neće ulica voditi politiku 
-
Ne smiruju se prosvjedi u Banjoj Luci
- Banja Luka: Novi prosvjedi "Pravda za Davida" 

Prosvjednici su onemogućili održavanje prednovogodišnjih koncerata na otvorenome koje su planirale gradske vlasti.

Tisuće ljudi prije hodnje tražile su na prosvjedu ostavke vrha ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u BiH zbog policijskog nasilja i prikrivanja istine o smrti Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u ožujku. Zatim su se prosvjednici u povorci zaustavili pred parlamentom RS u BiH gdje ih je dočekala interventna policija. Sljedeća postaja bilo je sjedište Radio-televizije (RTRS).

Davor Dragičević i Suzana Radanović, Davidova majka jasno su kazali da je njihov glavni zahtjev ostavka ili smjena ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača kojega smatraju izravno odgovornim za sinovljevu smrt, ali i za slanje policije na narod ranije ovog tjedna. Ne padnu li ostavke, najavio je Dragičević, zahtjevi će biti sve radikalniji, a prosvjedi neće prestati. 

Iza prosvjeda u Banja Luci i Beogradu stoji Velika Britanija, tvrdi Milorad Dodik. Shvaća zahtjeve prosvjednika no, kaže da se rješenje ubojstva ne može tražiti na ulici.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!