Bankrotirani Libanon traži od diplomata da nađu donatore za plaće

01.02.2022.

14:43

Autor: Hina/HRT/D.S.

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib

Foto: Mohamed Azakir / REUTERS

Zbog financijskih problema Libanon kasni s isplatom plaća svojim diplomatima, pa im je savjetovao da potraže donatore radi pokrivanja osnovnih troškova poslovanja, jer bi u suprotnom bi moglo doći do zatvaranja niza veleposlanstava.


U službenom dopisu ministarstvo vanjskih poslova traži od ambasadora da potraže pomoć dijaspore i da ga o tome povratno izvijeste u roku od dva tjedna. 


Ministarstvo razmatra mogućnost zatvaranja brojnih veleposlanstava što u svom dopisu opisuje kao hitnu financijsku mjera koju su usvojile i brojne druge države suočene sa sličnim financijskim poteškoćama.


Dva libanonska izvora iz diplomatskih krugova potvrdila su da diplomatima u inozemstvu nisu isplaćene plaće za siječanj. Jedan od izvora naveo je da im je rečeno kako će isplate primiti sljedeći tjedan.


Libanon se trenutačno suočava s velikom krizom koju Svjetska banka opisuje kao jedan od najgorih financijskih slomova u povijesti.


Budući da je 2019. potrošio većinu svojih inozemnih rezervi, došlo je do nestašice dolara i posljedično do pada vrijednosti nacionalne valute od čak 90 i više posto.


Ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib u prosincu je rekao da je počeo smanjivati troškove u veleposlanstvima, uključujući troškove stanovanja, plaće diplomata i troškove putovanja i prijema.


Uštede bi mogle doseći 18 milijuna dolara u budžetu koji ukupno iznosi 95 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!