Bannonov suradnik osuđen zbog prijevare oko zida na granici

26.04.2023.

21:34

Autor: HRT/D.M./Hina

Brian Kolfage

Brian Kolfage

Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Odlikovani veteran američkog zrakoplovstva Brian Kolfage, bivši suradnik bivšeg savjetnika Donalda Trumpa Stevea Bannona, osuđen je na više od četiri godine zatvora pošto je priznao udruživanje s ciljem prijevare donatora u kampanji za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Brian Kolfage (41) je prošle godine priznao krivnju za pronevjeru sredstava namijenjenih kampanji "Mi gradimo zid" ("We Build the Wall"). Andrew Badolato (58), još jedan bivši Bannonov suradnik, također je priznao krivnju te je na istom ročištu osuđen na tri godine zatvora.

Okružna sutkinja Analisa Torres pročitala je presudu na kaznu od 51 mjeseca zatvora na saveznom sudu na Manhattanu. Savezni tužitelji tražili su kaznu zatvora od 51 mjeseci za Kolfagea i 41 za Badolata.

- Prijevara koju su počinili g. Kolfage i g. Badolato išla je mnogo dalje od potkradanja pojedinačnih donatora. Oni su nas sve povrijedili nagrizanjem vjere javnosti u politički proces, dodala je.

Kolfage, koji je izgubio nogu i desnu ruku u raketnom napadu u Iraku, i Badolato predvodili su uz Bannona akciju prikupljanja sredstava. Bannon, strateg Trumpove prve predsjedničke kampanje koji je poslije neko vrijeme bio i strateg Bijele kuće, također je optužen, ali je od Trumpa dobio predsjedničko pomilovanje u posljednjim satima mandata.

Kolfage je optužen da je više od 350 tisuća dolara iz kampanje potrošio na putovanja brodom, nakit i estetske operacije. Kolfage je priznao i optužbe za utaju poreza. Njegovi su odvjetnici predložili da mu se odredi kućni pritvor zbog zdravstvenog stanja.

Još jedan optuženik, 52-godišnji Timothy Shea, osuđen je na suđenju u listopadu, a presuda bi mu trebala biti izrečena u lipnju.

U rujnu je Bannon (69) optužen na državnom sudu u Manhattanu za pranje novca i urotu u vezi s izgradnjom zida. Izjasnio se da nije kriv. Trumpovo pomilovanje Bannona pokriva savezne zločine, ali ne i zločine navodno počinjene u saveznim državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!