Banožić: Hrvatska nabavlja francuske protuzračne sustave

13.10.2022.

17:58

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministar Mario Banožić na sastanku s ministrima obrane članica NATO saveza

Ministar Mario Banožić na sastanku s ministrima obrane članica NATO saveza

Foto: Ministarstvo obrane RH / HRT

Petnaest ministara obrane država članica NATO-a potpisali su u četvrtak u Bruxellesu pismo namjere o zajedničkoj nabavi protuzračnih obrambenih sustava, a Hrvatska se zasad nije uključila jer već od ranije o tome bilateralno razgovara s Francuskom, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Galerija
Ministar Mario Banožić na sastanku s ministrima obrane članica NATO saveza, Foto: Ministarstvo obrane RH/HRT
Ministar Mario Banožić na sastanku s ministrima obrane članica NATO saveza, Foto: Ministarstvo obrane RH/HRTMinistar Mario Banožić na sastanku s ministrima obrane članica NATO saveza, Foto: Ministarstvo obrane RH/HRTMinistar Mario Banožić na sastanku s ministrima obrane članica NATO saveza, Foto: Ministarstvo obrane RH/HRT

Na inicijativu Njemačke, kojoj se pridružilo još 14 članica NATO-a, pokreće se opremanje protuzračne obrane sustavima poput Arrow 3 ili Patriot u okviru zajedničke tzv. Europske inicijative za zaštitu neba. Pismo namjere potpisano je na marginama sastanka obrane država članica NATO-a.

Ministar Banožić je rekao da je i Hrvatska o tome razgovarala s Njemačkom, ali da je pridruživanje odgođeno jer Hrvatska već razgovora o sustavu protuzračne obrane kratkog dometa s Francuskom.

- Mi smo nakon pada drona u Zagrebu u ožujku ove godine, protuzračnu obranu postavili kao prioritet, prije svega sustave kratkog dometa i tu smo kroz bilateralne razgovore s Francuskom već osigurali materijalne resurse na razini jedne bitnice, a cilj nam je da za vrlo kratko vrijeme osiguramo pet bitnica, rekao je Banožić novinarima nakon završetka sastanka ministara obrane NATO-a.

- S tim automatski otvaramo priču i o srednjem i dugom dometu i siguran sam da ćemo tu priču vrlo uspješne završiti. Na to smo se i pozivali u razgovorima s Njemačkom i sada čekamo da vidimo što će točno biti nabavljeno od sustava i koliko ćemo se mi moći uklopiti s ovim našim kratkim i srednjim dometom, dodao je Banožić.

Istaknuo je da je Hrvatska s Francuskom započela bilateralne razgovore još u ožujku, a da se o ovoj njemačkoj inicijativi razgovora posljednjih nekoliko tjedana.

Banožić nije htio iznositi pojedinosti koje sustave Hrvatska nabavlja.

- Rekao sam zemlju podrijetla, a s detaljima ne izlazimo u javnost.

Dodaje da nije kasno za Hrvatsku da se uključi u njemačku inicijativu kada se vidi hoće li ti sustavi dugog dometa biti kompatibilni s dogovorenim sustavima kratkog i srednjeg dometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!