Banožić: Hrvatski kontingent na Kosovu na sigurnom

30.05.2023.

13:38

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Arhivska fotografija, ispraćaj hrvatskih snaga u NATO operaciju na Kosovo

Arhivska fotografija, ispraćaj hrvatskih snaga u NATO operaciju na Kosovo

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

- Hrvatski kontingent na Kosovu je na sigurnom, neće doći do njegovog povlačenja te se situacija stabilizira, rekao je u utorak ministar obrane Mario Banožić, dan nakon sukoba između srpskih prosvjednika i snaga KFOR-a. 

Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan, na sjeveru Kosova.

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Banožić je u utorak rekao da su pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), sudionici u misiji KFOR-a, na sigurnom, te da su dali svoj doprinos kao sanitetski tim.

Ministar obrane u Zagrebu je izjavio da se situacija stabilizira, da nema govora o povlačenju kontingenta te da Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a ima svoje obaveze koje ispunjava na najbolji način.

- Sve je sigurno, naša vojska je spremna po pitanju zadaća koje su pred njima, zaključio je ministar.

HRVCON ima ukupno 151 pripadnika.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!