Banožić na sastanku ministara inicijative A-5 u Bruxellesu

15.06.2023.

16:06

Autor: Hina/HRT

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Kristina Štedul-Fabac / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u četvrtak u Bruxellesu na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A-5) pod predsjedanjem Republike Sjeverne Makedonije, uoči sastanka ministara obrane NATO-a, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na sastanku je potvrđena predanost država članica A-5 implementaciji Koncepta revitalizacije Američko-jadranske povelje.


Riječ je o dokumentu koji je usvojen na sastanku ministara obrane A-5 u studenom 2022. u Crnoj Gori, a čiji je cilj konsolidirati buduće napore inicijative, stavljanjem naglaska na intenziviranje suradnje u područjima koja su ključna za izgradnju regionalne otpornosti na suvremene sigurnosne izazove kao što su kibernetičke i hibridne ugroze te pružanje praktične potpore progresiji procesa euro-atlantskih integracija na području jugoistočne Europe.


Republika Hrvatska i Ministarstvo obrane ostaju predani radu ove inicijative s obzirom na važnost daljnje izgradnje stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe te nastavka procesa euro-atlantskih integracija njezinih zemalja, rekao je ministar Banožić.


Ministri obrane naglasili su i važnost daljnjeg razvoja interoperabilnosti oružanih snaga država članica inicijative, te jačanja zajedničkog doprinosa izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti zajedničkim razmještajem snaga, kada je to moguće.


U tom smislu, ministri obrane izrazili su podršku inicijativi Sjeverne Makedonije za zajedničko kratkoročno upućivanje A-5 mobilnog savjetodavnog i obučnog tima u Irak u studenom 2023., čiji je cilj pružanje prilagođene praktične podrške zemljama partnerima u razvoju i reformi njihovih profesionalnih vojnih obrazovnih institucija. 


Uz ministra Banožića, na sastanku su sudjelovali ministri obrane i visoki dužnosnici ministarstava obrane država članica A-5 inicijative: ministrica obrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska kao domaćin sastanka, ministar obrane Albanije Niko Peleshi, pomoćnica ministra obrane SAD-a za pitanja međunarodne sigurnosti Celeste Wallander, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić te državni tajnik u ministarstvu obrane Crne Gore Krsto Perović, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!