20:43 / 21.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Banožić: NATO-va misija u Afganistanu bila je uspješna

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Misija NATO-a u Afganistanu bila je uspješna jer u tom periodu nije bilo terorističkih napada na tlu Saveza koji su vukli korijene iz te zemlje, rekao je u četvrtak ministar obrane Mario Banožić nakon susreta s kolegama iz članica NATO-a.

Banožić sudjeluje na redovnom sastanku ministara obrane NATO-a koji se održava u četvrtak i petak u sjedištu saveza u Bruxellesu, priopćeno je iz ministarstva obrane.


Ministri su na susretu razgovarali o Afganistanu i mogućim terorističkim prijetnjama iz te zemlje nakon povlačenja.


Nitko ne želi da Afganistan ponovo postane inkubator terorizma. Godinama nismo imali terorističke napade na tlu Saveza koji su korijene vukli iz te zemlje. U tom smislu, misiju u Afganistanu možemo smatrati uspješnom, rekao je hrvatski ministar, dodavši kako NATO sada razmatra taj svoj dugogodišnji angažman u procesu sagledavanja naučenih lekcija.


Zajednički cilj svih država Sjevernoatlantskog saveza, kazao je Banožić, je poštivanje temeljnih ljudskih prava, izbjegavanje humanitarne katastrofe i očuvanje napretka i vrijednosti postignutih posljednjih godina.


Naglasio je kako je Hrvatska, koja je u Afganistanu provela 17 godina, stekla neprocjenjivo iskustvo djelovanja u međunarodnom okružju te podigla svoju interoperabilnost na zavidnu razinu, stoji u priopćenju.


Ministri su na susretu razgovarali i o sve češćim prijetnjama u kibernetičkom prostoru, razvoju umjetne inteligencije i širenju lažnih informacija.


Banožić se na marginama susreta bilateralno kratko sastao s ministricom obrane Sjeverne Makedonije Radmilom Šekerinskom i ministricom obrane Crne Gore Oliverom Injac.


Teme oba razgovora bile su bilateralna suradnja i predstojeći susreti u okviru Američko-jadranske povelje (A5) te u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje, zaključuje se u priopćenju ministarstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!