15:17 / 17.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Banožić o krizi na istoku Europe: Neprihvatljivo je rješavati sukobe silom

Sastanak ministara obrane NATO-a

Sastanak ministara obrane NATO-a

Foto: - / MORH

Neprihvatljivo je rješavati sukobe silom, a svaka nacija ima pravo sama birati svoj put, ponovio je stajalište Hrvatske ministar obrane Mario Banožić na sastanku ministara obrane članica NATO-a koji je obilježila sigurnosna situacija na istoku Europe, priopćio je MORH. 

Ministar Mario Banožić u srijedu i četvrtak bio je na redovitom sastanku ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu. 


Hrvatski ministar na posebnoj je sjednici na kraju sastanka ponovio stajalište Hrvatske o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe i da je potrebno poštovati dva temeljna načela - da je rješavanje sukoba silom neprihvatljivo i da svaka nacija ima pravo sama birati svoj put, navodi se u priopćenju. 


Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu i ministrima obrane članica tog saveza u četvrtak su se pridružili ministri obrane Ukrajine i Gruzije.


Ministri obrane članica NATO-a ponovili su snažnu podršku punom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i Gruzije, koje imaju posebne partnerske odnose sa Savezom u okviru njihovih statusa NATO partnera ojačanih mogućnosti (NATO Enhanced Opportunities Partner - EOP).


Zahvaljujući tomu Ukrajina i Gruzija postale su još uspješnije u provođenju obrambenih reformi na putu prema euroatlantskim integracijama, a ministri su zahvalili tim zemljama na njihovu doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz aktivnosti, misije i operacije NATO-a, ističe se u priopćenju.


Za ovu je sjednicu bio predviđen malo kraći vremenski format pa je u ime Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije govorila ministrica obrane S. Makedonije Slavjanka Petrovska.


U zajedničkoj izjavi Hrvatska je izrazila nepokolebljivu podršku ukrajinskom i gruzijskom suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu u okviru međunarodno priznatih granica.


Također, izražena je hrvatska zabrinutost zbog ruskog djelovanja na istoku Europe, ali i na području zapadnog Balkana i pohvaljeni su napori Ukrajine i Gruzije u mirnom rješavanju napetosti diplomatskim putem.


Ponovno su podržani zaključci s NATO-ova summita u Bukureštu 2008., NATO-ovoj politici otvorenih vrata i pravu svake države da sama odlučuje o svojim sigurnosnim aranžmanima.  


Sastanak ministara obrane završio je održavanjem posebne sjednice posvećene suradnji NATO-EU, na kojoj su sudjelovali partneri iz Finske i Švedske te visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Prisutni su se složili da je partnerstvo NATO-a i EU-a snažnije nego ikada prije. 


Banožić je istaknuo da je NATO bio i da će ostati temelj europske kolektivne sigurnosti te izrazio nadu da će se što prije prihvatiti deklaracija NATO-a i EU-a o zajedničkoj suradnji. 


"Obje organizacije rade na svojim novim strateškim dokumentima - NATO na Strateškom konceptu, a EU na Strateškom kompasu. Iako se radi o dokumentima koji su različiti u svom pristupu, prisutni su se složili oko potrebe za njihovom komplementarnošću i međusobnom nadopunjavanju kako bi se osigurala koherentnost u globalnom pristupu sigurnosti", dodaje se u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!