Barić: Putin želi u njemačkoj javnosti potpaliti strah od nuklearnog rata

24.01.2023.

07:50

Autor: U mreži Prvog/T.D./HRT

Robert Barić

Robert Barić

Foto: HTV / HRT

Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov, vojni analitičar Robert Barić te dopisnik Hrvatskoga radija iz Njemačke Srećko Matić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" te komentirali situaciju o slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini te napetosti između Srbije i Kosova. 

Srećko Matić je rekao da je raspoloženje u Njemačkoj pri kulminaciji vezano za slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini. 

- Već nekoliko dana Njemačka je pod sve većim pritiskom inozemnih partnera po pitanju slanja tenkova Leopard 2. Njemačka je pokušala kupiti još malo vremena kako bi ishodila kompromis. Scholz ne želi biti prvi koji će poslati borbene tenkove zapadne proizvodnje Ukrajini. Kancelar ne objašnjava javnosti zašto vodi tu taktiku. Njemačka vlada u ovom trenutku ne govori jednim jezikom. Optužuje se Scholza da izolira Njemačku na ovaj način, rekao je.

Robert Barić je naglasio da će se priča oko Leoparda 2 riješiti tako da će Njemačka kao prvi korak dopustiti drugim zemljama da izvezu, što je velika promjena stava.

- Sad je očito pritisak prevelik. Njemačka ne može dati puno tenkova, kao i vodeće zemlje Zapada. Njemačka sad ima samo oko 300 Leoparda 2, od kojih trećina nije operativna modernizacija. Postoji i Leopard 1A5 koji bi se vrlo brzo mogao dati Ukrajini. Scholz nema puno izbora, rekao je. 

Bandov: Njemačka ne želi preuzeti glavnu ulogu

Goran Bandov
 je rekao kako je vrlo opasno da moćne zemlje budu "gurane" da nešto čine. 

- Njemačka ne želi preuzeti glavnu ulogu jer smatra da za takvo što nije spremna, vezano za nabavu opreme i brigu oko Ukrajine. Njemačka očigledno smatra da to i dalje treba biti Amerika. Njemačka je dosad bila jedan od jačih ekonomskih donatora Ukrajini. Njemačka politika u ovom trenutku nije politika Angele Merkel. Scholz ima opreznije stavove. To se vidi sad kad treba donositi strateške odluke. Postoje različita mišljenja unutar Europe što nije loše, rekao je.

Barić je naglasio da je Putin još u 2022. počeo raditi razdor unutar Zapada i NATO-a.

- Vidjeli smo stalne prijetnje u 2022. godini nuklearnim oružjem koje su kasnije smanjene nakon upozorenja iz New Delhija da se spusti retorika. Putin želi u njemačkoj javnosti potpaliti strah od nuklearnog rata, rekao je.

Barić: U Srbiji su svjesni da je Kosovo izgubljeno

Robert Barić se osvrnuo na napete odnose između Kosova i Srbije te rekao da Kosovo nije problem.

- U Srbiji su svjesni da je Kosovo izgubljeno i to odavno. Srbija želi biti središnja politička i ekonomska zemlja u regiji koja će istovremeno balansirati između Bruxellesa i Moskve te Kine. Vučić provodi tu politiku. Zaoštravanje na Kosovu je odgovaralo Vučiću i Kurtiju iz unutarnjopolitičkih razloga. Vučiću treba ekonomska pomoć Europske unije, ali on želi zadržati i odnose s Rusijom zbog energenata. To je politika balansiranja. Koristi priliku što je euroskepticizam jako porastao u Srbiji. Tako dobiva najbolje od svih, rekao je.

Goran Bandov istaknuo je da Srbija ima još mnogo uvjeta za ispuniti kako bi postala članicom EU-a te da plan petorke za Kosovo ne ide u klasično priznanje, nego priznavanje svih dokumenata.

- U ovom trenutku to bi Srbija mogla napraviti bez problema. Ovo je kompromisno rješenje koji bi kroz neko vrijeme moglo rezultirati međusobnim priznanjem, dodao je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!