14:11 / 15.10.2018.

Autor: P.F./HRT/Hina

Bavarska: CSU se priprema za koaliciju sa Slobodnim biračima

-

-

Foto: - / -

Nakon objave rezultata, koji pokazuju da je CSU s 37,2% osvojio 10% manje glasova nego prije 5 godina počela je rasprava o odgovornosti za rezultat koji ih primorava na koaliranje.
Kršćansko-socijalna unija (CSU) je nakon izbora u Bavarskoj najavila brze razgovore o stvaranju koalicije pri čemu sve upućuje na koaliciju sa strankom Slobodnih birača, dok istodobno predsjednik stranke Horst Seehofer odbacuje ostavku zbog loših rezultata na nedjeljnim izborima.

Ne namjeravamo se baviti kadrovskim pitanjima, rekao je Seehofer nakon sastanka predsjedništva stranke u ponedjeljak. On je ujedno najavio da neće ometati raspravu o mogućim kadrovskim promjenama zbog najslabijih rezultata za CSU od 1950.

Odmah nakon objavljivanja rezultata, koji su pokazali da je CSU s 37,2% osvojio 10% manje glasova u usporedbi s izborima prije pet godina, počela je rasprava o odgovornosti za slab rezultat koji će CSU primorati na ulazak u koaliciju.

Mnogi Seehofera, koji ujedno obnaša i funkciju saveznog ministra unutarnjih poslova, smatraju jednim od glavnih uzroka slabog izbornog rezultata. Seehofer je svojim sukobima s koalicijskim partnerima, Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) te posebice CDU-ovom predsjednicom i kancelarkom Angelom Merkel, koaliciju nekoliko puta doveo do ruba raspadanja, što je među građanima naišlo na negativan odjek.

Istodobno svi signali upućuju na to da bi CSU sljedećih pet godina u Bavarskoj mogao koalirati sa strankom Slobodnih birača, koja je također izrazila spremnost za početak koalicijskih pregovora i koja je na nedjeljnim izborima osvojila 11,6% glasova i tako postala treća politička snaga u Bavarskoj. Mi ćemo na kraju biti ti koji će ući u vladu, rekao je predvodnik Slobodnih birača Hubert Aiwanger.
 
Slobodni birači je savez koji je na nacionalnoj razini osnovan 1978. i okuplja neovisne birače, no kao stranka se uspjela etablirati jedino na jugu zemlje u pokrajinama Baden-Wuerttembergu i Bavarskoj. Slobodni birači zastupaju umjerena stajališta političkog centra i sebe smatraju prosvjednom strankom s ulogom korekcije politike velikih stranaka.

Već uoči mogućih pregovora Aiwnager je ulazak u koaliciju s CSU-om uvjetovao odustajanjem bavarskih demokršćana od, kako je rekao, megalomanskih projekata. Slobodni birači zauzimaju se za socijalnu pravednost, zaštitu okoliša i bavarske tradicije te su skeptični kad je riječ o useljavanju.

Na izborima u nedjelju demokršćani i socijaldemokrati doživjeli su velike gubitke, dok je stranka Zeleni sa 17,5% osvojila svoj povijesno najbolji rezultat u Bavarskoj.

Zbog prevelikih političkih razlika koalicija CSU-a i Zelenih ne doživljava se kao moguća opcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!