BBC udaljio nogometnu legendu Garyja Linekera iz poznate emisije

11.03.2023.

23:10

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/A.S.

Gary Lineker

Gary Lineker

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Medijski skandal u Engleskoj. BBC je udaljio nogometnu legendu Garyja Linekera iz poznate emisije "Match of the Day" jer je izazvao gnjev konzervativnih političara koje je izrazito pogodio njegov komentar na Twitteru u vezi s odlukom ministrice unutarnjih poslova, kojom se praktički onemogućuje ulazak svim migrantima u Veliku Britaniju. Usporedio ju je s nacističkim zakonima u Njemačkoj 1930-ih te nazvao "gorom od grozne" i "neizmjerno okrutnom". Lineker nije htio komentirati takvu odluku BBC-ja, a njemu u znak podrške od sudjelovanja u emisiji odustale su i nogometne legende Alan Shearer i Ian Wright. 

Najplaćeniji zaposlenik britanske državne televizijske kuće i legendarni engleski nogometaš 62-godišnji Gary Lineker, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986., do daljnjega neće biti voditelj BBC-jeve popularne emisije "Match of the Day" nakon više od 20 godina koliko je bio u toj ulozi. 

Naime, nakon što su se vladajući konzervativci potužili BBC-ju na Linekerovu objavu na Twitteru, iz te televizijske kuće promptno su reagirali i objavili priopćenje u kojem navode da će sa svojim vrlo popularnim voditeljem i zaštitnim licem sportskog programa obaviti "iskren razgovor" te ga udaljiti iz emisije dok se ne postigne dogovor i jasna pozicija vezana za njegovo korištenje društvenih medija.

- Ne želim ništa dodavati onomu što smo već objavili. Vodili smo vrlo konstruktivne rasprave, priopćenje je vrlo jasno i to je to. Kao urednik BBC-ja, mislim da je jedno od naših temeljnih načela nepristranost i to je ono čime se vodimo i pri donošenju ovakvih odluka, rekao je Tim Davie, glavni direktor BBC-a.

Odluka BBC-ja izazvala je na Otoku burne reakcije. Podrška Garyju Linekeru, posebice među engleskim nogometnim navijačima, više je nego očita.  

- Pa, mislim da je ovo neviđeno i skandalozno. On samo izražava mišljenje koje je u suprotnosti s onim što je vlada rekla. I zbog toga je morao odstupiti? Skandalozno, rekao je navijač.

- Trebalo bi mu biti dopušteno da slobodno govori. Na svom postu nije spominjao utakmicu dana ili nešto slično. Shvaćate što mislim? Samo je iznio svoje mišljenje, dodao je drugi navijač. 

- BBC ne djeluje nimalo nepristrano upuštajući se u floskule torijevskih zastupnika koji su se žalili na Garyja Linekera. Tu su veoma pogriješili te su se sada i vrlo jasno razotkrili kao poltroni vladajućih. A vlada koja je u središtu ovoga očitog neuspjeha vezanog za pitanje sustava azila umjesto da preuzme odgovornost za nered koji je napravila, pokušava okriviti nekoga drugoga - Garyja Linekera, BBC, državne službenike, građane. Prozirno i neodgovorno, izjavio je Keir Starmer, vođa britanske oporbene Laburističke stranke.

Lineker ima više od 8 i pol milijuna pratitelja na Twitteru te se nikada nije libio iznijeti svoje mišljenje vezano uz aktualne političke teme poput brexita ili migrantske krize. Nakon pritužbe ministrice unutarnjih poslova objavio je da će i dalje govoriti u ime onih koji nemaju pravo glasa. Lineker je na Twitteru samo kratko poručio - "Nikad u životu nisam zadobio ovoliko ljubavi i podrške kao sada, osim naravno kada sam postizao golove na svjetskim prvenstvima. Hvala Vam svima!"

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!