13:48 / 27.07.2020.

Autor: Hina

Beč: SAD i Rusija započeli bilateralne pregovore o sigurnosti u svemiru

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Po mišljenju američke 'Svemirske vojske', Rusija je sredinom srpnja testirala protusatelitsko oružje, slično testiranju provedenom 2017. godine.
Američki i ruski dužnosnici započeli su u ponedjeljak u Beču prve formalne bilateralne pregovore o sigurnosti u svemiru još od 2013. godine, nakon što su Washington i London optužili Moskvu da je prošli tjedan lansirala jedan od svojih satelita, koji smatraju projektilom s karakteristikama oružja.

Nakon jednodnevnih pregovora, planiranih mjesecima, u glavnome austrijskom gradu uslijedit će trodnevna rasprava o kontroli nuklearnog oružja između predstavnika dviju država.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost, Christopher Ford u petak je iznio optužbu po kojoj su "Moskva i Peking svemir već pretvorili u ratno područje".

- Sjedinjene Države predložit će pravila o odgovornom ponašanju u svemiru po uzoru na postojeća pravila o ratovanju, utemeljena na načelima proporcionalnosti i humanosti, rekao je Ford na konferenciji za novinare.

Rusija i Kina s druge strane podupiru nastojanja da se međunarodnim sporazumom u svemiru zabrani oružje. Ford je izjavio da se Washington protivi takvom prijedlogu, jer bi se njime zabranila upotreba specifičnih sustava naoružanja koje je teško definirati, a da se pritom ne definira kakve su vrste akcija u svemiru prihvatljive.

Po mišljenju američke 'Svemirske vojske', Rusija je sredinom srpnja testirala protusatelitsko oružje, slično testiranju provedenom 2017. godine.

Moskva je te optužbe odbacila. U sklopu testiranja koristio se manji 'satelit za istraživanje', opremljen specijaliziranom opremom za istraživanje ruske svemirske letjelice iz neposredne blizine, priopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

- Rusija je oduvijek bila i ostat će zemlja koja se zalaže za potpunu demilitarizaciju svemira i za nerazmještanje bilo kakve vrste oružja u svemiru, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju TASS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!