Belfast: Irci obilježili 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak

07.04.2023.

18:38

Autor: HRT/Hina/J.L.

Bivši vođa Sinn Feina Gerry Adams

Bivši vođa Sinn Feina Gerry Adams

Foto: Aiden Nulty / REUTERS

Stanovnici svih dijelova podijeljene Sjeverne Irske u petak su se okupili na mjestu koje odvaja katolički i protestantski dio Belfasta kako bi obilježili godišnjicu Sporazuma na Veliki petak koji je zaustavio dugogodišnje sukobe.


Ulica Northumberland na zapadu Belfasta dijeli većinski katolički i nacionalistički dio grada od većinski protestantskog i unionističkog.

Sporazumom koji su 10. travnja 1998., na Veliki petak, potpisali predstavnici britanskih i irskih vlasti te sjevernoirskih stranaka završilo je trideset godina nemira u kojima je poginulo više od 3,5 tisuća ljudi.

Povodom njegove 25. godišnjice stanovnici dviju zajednica u petak su stigli na područje nekadašnje ničije zemlje koja dijeli dvije zajednice, pa kod zida ukrašenog mirovnim porukama formirali ljudski lanac.

Na tom mjestu i dalje stoje dvije čelične kapije koje su zatvorene tijekom noći iz sigurnosnih razloga.

Događaj je organizirao pastor Jack McKee čija je crkva New Life City smještena kod kapija.

On je rekao da je, iako Sporazum nije savršen, htio obilježiti činjenicu da je zadnjih 25 godina bilo bolje od onih 25 prije njih.

- No, tragedija je u tome što čak i tijekom proteklih 25 godina nije bilo godine u Sjevernoj Irskoj u kojoj netko nije umro zbog paravojnih postrojbi ili onih koji su s njima povezani. Iako mirovni sporazum nije savršen, bolji je od onoga što je bilo, a naša nada sada ide dalje od današnjice, da će stvari postati još bolje i da će sljedećih 25 godina biti još bolje za našu djecu i djecu naše djece, rekao je.

Sporazum na Veliki petak postignut je četiri godine pošto je Irska republikanska armija, koja je protiv britanskih vlasti vodila terorističko gerilski rat, proglasila povijesno primirje.

Sporazumom su stali sukobi između IRA-e i unionističkih paravojnih skupina.

Njime je i otvorena granica na Irskom otoku te je omogućen slobodan protok ljudi, roba i usluga, što je dovelo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!