14:11 / 12.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Belgija bi do kraja tjedna mogla imati 10.000 zaraženih dnevno

Foto: Yves Herman/REUTERS

Foto: Yves Herman/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Belgija je zadnjih dana imala u prosjeku više od 4.000 novozaraženih dnevno i do kraja tjedna mogla bi dosegnuti i 10.000 u jednom danu, objavio je belgijski krizni stožer.
Belgija je zadnjih dana imala u prosjeku više od četiri tisuće novozaraženih dnevno i do kraja tjedna mogla bi dosegnuti i 10.000 u jednom danu, objavio je u ponedjeljak belgijski krizni stožer.

Između 2. i 8. listopada bilo je 4125 novih slučajeva zaraze prosječno dnevno, što je za 89 posto više u odnosu na tjedan prije. Potkraj ovoga tjedna mogli bismo dosegnuti i 10.000 dnevno, rečeno je na konferenciji za novinare kriznog stožera.

U srijedu 7. listopada bilo je 6505 novozaraženih. Broj potvrđenih slučajeva se udvostručuje svaki drugi dan. Najviše je zaraženih u dobnoj skupini od 20 do 29 godina, ali se brojevi povećavaju i kod starijih dobnih skupina. Zbog velikog povećanja broja zaraženih, više se ne isključuje ni novi 'lockdown'.

- Jedina stvar koju mogu jamčiti jest da ćemo, budemo li surađivali i svi radili iste stvari, imati izglede da ostvarimo ono što želimo: ostavimo škole otvorenima, očuvamo gospodarske aktivnosti i omogućimo bolnicima da se mogu nositi s problemom, izjavio je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke.

Trenutačno je u Belgiji hospitalizirano 1329 pacijenata zbog bolesti COVID-19, 243 na intenzivnoj skrbi, što je 13 posto maksimalnog kapaciteta kreveta na intenzivnoj u belgijskim bolnicama. U studenome bi broj pacijenata na intenzivnoj mogao narasti na tisuću.

- Imamo udvostručenje broja svakih 18 dana. Ako se nastave povećavati ovim tempom, tijekom studenog imat ćemo tisuću pacijenata na intenzivnoj skrbi, rekao je Van Laethem podsjećajući da je u prvom valu u ožujku i travnju dosegnut broj od 1250 pacijenata na intenzivnoj. Od početka epidemije u Belgiji je zaraženo 162.258 osoba, umrla je 10.101 osoba. Stopa pozitivnih na testiranju iznosi 10,4 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!