21:15 / 31.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Belgija: Nakon posjeta Svetog Nikole, u domu umirovljenika 26 umrlih od covida

Ilustracija (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Ilustracija (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Foto: - / REUTERS

Dvadeset i šest korisnika belgijskog doma za starije umrlo je od Covida-19 nakon što ga je početkom prosinca posjetio muškarac prerušen u Svetog Nikolu koji nije znao da je zaražen koronavirusom.
Dvadeset i šest korisnika belgijskog doma za starije umrlo je od Covida-19 nakon što ga je početkom prosinca posjetio muškarac prerušen u Svetog Nikolu koji nije znao da je zaražen koronavirusom, objavile su flamanske zdravstvene vlasti.

➡️ Sve o koronavirusu

U domu umirovljenika u općini Mol u pokrajini Antwerpen, u kojemu od početka studenoga živi 169 štićenika, trenutačno ih je na koronavirus pozitivno 85, a još je 40 zaraženih među osobljem, rekao je AFP-u zaposlenik doma koji je želio ostati anoniman.

Prvi slučajevi zaraze pojavili su se nekoliko dana nakon što je dom 5. prosinca posjetio muškarac maskiran u Svetog Nikolu, za kojega se naknadno ustanovilo da je pozitivan na Covid-19.

Marc Van Ranst, jedan od vodećih belgijskih epidemiologa, 25. prosinca je rekao da je izvor zaraze kod većine zaraženih umirovljenika isti. No glasnogovornik flamanske Agencije za skrb i zdravlje Joris Moonens kaže da "nije u potpunosti sigurno" da je izvor zaraze muškarac preodjeven koji je dom posjetio kako bi razveselio njegove korisnike.

Agencija još nije dobila nikakvu žalbu niti je provela istragu o slučaju.

Glasnogovornik agencije je kazao da će se imenovati "krizni menadžer" koji će pomoći u upravljanju domom u ovome "teškom razdoblju", pružiti potporu i pomoć osoblju i omogućiti bolju komunikaciju s obiteljima štićenika.

Pandemija koronavirusa u Belgiji je žestoko pogodila domove umirovljenika. Ondje ih je od posljedica covida smrtno stradalo 11.066, što je oko 57,3 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva od covida u cijeloj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!