22:29 / 13.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Benin: Predsjednik Patrice Talon ponovno izabran

Beninski predsjednik Patrice Talon pozdravlja svoje pristaše

Beninski predsjednik Patrice Talon pozdravlja svoje pristaše

Foto: Charle Placide Tossou / REUTERS

Predsjednik Benina Patrice Talon očekivano je ponovno izabran s 86 % glasova, prema privremenim rezultatima koje je u utorak navečer objavilo izborno povjerenstvo, na predsjedničkim izborima na kojima je bio suočen s gotovo nepoznatim oporbenim protukandidatima. 

- Dvojac Patrice Talon i Mariam Talata (kandidatkinja za potpredsjednicu) osvojili su u prvom krugu većinu glasova, rekla je Genevive Boko Nadjo, potpredsjednica Autonomnog nacionalnog izbornog povjerenstva (CENA).

Dodala je da je odaziv na izbore iznosio 50,17 %.


Promatrači CEDEAO-a (Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država) su utvrdili slabu stopu sudjelovanja, nakon čega kažu da je uslijedio blagi porast, a promatrači Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) su primijetili "slabu mobilizaciju tijekom cijelog dana". 


Ustavni sud će sljedećih dana provjeriti sve podatke i proglasiti konačni rezultat. 


Poduzetnik koji se obogatio pamukom Patrice Talon u Beninu nema oporbe ni u parlamentu, ni u Ustavnom sudu ni u općinama koje sve vodi stranka na vlasti.  


Oporba za sada nije reagirala na objavu Talonove pobjede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!