17:06 / 02.12.2018.

Autor: T.V./Hina

Beograd od EU-a i Zapada očekuje pritisak na Prištinu

-

-

Foto: - / -

Srbija od Europske unije i međunarodne zajednice očekuje učinkovit pritisak na kosovske vlasti da povuku jednostrane odluke o povećanju pristojbi za 100 posto na robu iz Srbije.
Srbija od Europske unije i međunarodne zajednice očekuje učinkovit pritisak na kosovske vlasti da povuku jednostrane odluke o povećanju pristojbi za 100 posto na robu iz Srbije, poruke su službenog Beograda uoči najavljenog dolaska europskog povjerenika Johannesa Hahna u ponedjeljak u Prištinu.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je kako očekuje međunarodni pritisak koji će, poput kampanje prije tri godine u slučaju carinskih mjera Zagreba, sada natjerati i Prištinu da povuče svoju odluku. "Kad su prije tri godine mogli za samo nekoliko dana natjerati Hrvatsku da prekine besmislenu blokadu granice sa Srbijom, onda još lakše mogu natjerati Prištinu da učini isto", rekao je Dačić u intervjuu za Blic. "Jedino što se ovdje treba dogoditi je bezuvjetno ukidanje trgovinske blokade i oko toga nema nikakvih pregovora", poručio je Dačić i naglasio kako Srbija nije uvela protumjere jer poštuje međunarodne dogovore.

Tvrdnje kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da će pristojbe od 100 posto ostati na snazi sve dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova, Dačić je prokomentirao riječima da je Haradinaj i do sada "najavljivao mnoge stvari koje se nisu ostvarile, te da se na te prijetnje kosovskog premijera ne bi mnogo osvrtao. Dačić je naglasio kako je u ovakvoj situaciji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu nemoguć.

U Prištinu će u ponedjeljak, kako je najavljeno, doputovati europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, a fokus njegova posjeta bit će posljedice uvođenja carinskih mjera Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beogradski mediji najavili su, pozivajući se na izvore iz Bruxellesa, da će Hahn nakratko posjetiti i Beograd i sastati se s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uoči Hahnovog u Prištinu zastupnici Srpske liste (SL) u Skupštini Kosova zatvorili su se u prostorije svog zastupničkog kluba u parlamentu, inzistirajući da se sastanu s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku kako bi ga "upoznali sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom s kojom se suočava srpski narod ukoliko se pristojba od 100 posto hitno ne povuče".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!