18:03 / 20.09.2018.

Autor: HRT

Beograd traži očitovanje Bruxellesa na tvrdnje Prištine

-

-

Foto: - / -

Srbija je zatražila od Europske unije da reagira na izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o otvaranju granica Kosova prema Albaniji.
Srbija je zatražila od Europske unije da reagira na izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja o otvaranju granica Kosova prema Albaniji.

Šef Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare kako izjava kosovskog premijera o ukidanju fizičke kontole na granici s Albanijom zahtijeva reagiranje EU i Federice Mogherini, kao posrednika u pregovorima Beograda i Prištine.

Da li će oni i na koji način reagirati na ove prijetnje i izazove regionalnom miru i stabilnosti ili će opet šutjeti?, upitao je Đurić.

Šef Ureda za Kosovo pred novinarima je postavio i pitanje da li bi EU šutjela i kada bi netko iz Beograda odlučio da se briše granica između Srbije i Republike Srpske ili bi drukčije reagirali, dodavši kako zna kakva bi reakcija bila.

Haradinaj je izjavio ranije kako od Nove godine više neće biti fizičkih zapreka na granici Kosova i Albanije, objavio je prištinski portal Zeri. Ta nada Haradinaja utemeljena je na razgovorima i planovima s premijerom Albanije, Edijem Ramom, prenijeli su beogradski mediji ocjenu prištinskog medija Zeri.

Na konstataciju novinara kako "u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti" i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao kako je s premijerom Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negdje na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na inzistiranje novinara da kaže hoće li se to desiti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao kako se nada da hoće. "Nadam se da hoćemo. Konačno. Bit će kamera. Bit će praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole", citirao je portal Zeri kosovskog premijera.

Reagirajući na te ocjene i najave Haradinaja, Đurić je prozvao europske dužnosnike da se očituju i odgovore. "Uoči Nove godine oni planiraju ukloniti granicu - za nas: između Srbije i Albanije, za njih - između nezavisnog Kosova - i Albanije", rekao je Đurić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!