17:27 / 17.11.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Beograd: Uz mural Ratku Mladiću naslikan i lik četničkog vođe Draže Mihailovića

Mladićev mural

Mladićev mural

Foto: M.M. / PIXSELL

Napetosti zbog murala osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću, koje u Beogradu traju već dulje od tjedan dana, dobile su u srijedu novu dimenziju jer je uz Mladićev mural tijekom noći naslikan i lik četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Dragoslava Draže Mihailovića.

Autori novog uratka službeno su nepoznati, a aktivisti za ljudska prava vjeruju da je ponovno riječ o pripadnicima ekstremističkih skupina, navijača i desničarskih organizacija, čije akcije državne institucije izbjegavaju eksplicitno osuditi i zabraniti.

Prethodnih dana službeni Beograd je iz međunarodnih krugova više puta službeno upozoren na to da nema razumijevanja za negiranje ratnih zločina i koketiranje s veličanjem ratnih zločinaca.

Šef izaslanstva EU-a u Srbiji Emanuele Giaufret je u razgovoru sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, u jeku napetosti koje traju zbog prosvjeda civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću u širem središtu Beograda, rekao kako Unija ima čvrsto stajalište o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini.

Dužnosnik Unije podsjetio je da "organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i obrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad", istaknulo je izaslanstvo EU-a.

Vulin je Giaufretu rekao kako "MUP čuva sigurnost svih građana, pa i sudionika prosvjeda, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu", navelo je izaslanstvo EU-a.

Nasuprot muralu posvećenom Ratku Mladiću naslikan je još jedan, posvećen legendarnom srpskom vojskovođi iz Prvog svjetskog rata Živojinu Mišiću, pokraj kojeg su izvješene dvije državne zastave.

Živojin Mišić bio je pravi zapovjednik koji je svoju slavu doživio u svjetskom ratu na strani pobjednika i bogohuljenje je uopće spominjati Ratka Mladića i Mišića u istom kontekstu, izjavio je povjesničar Milan St. Protić, ističući da je Mladić osramotio Srbe, a da ga danas brane "balavci, neškolovani, primitivni ljudi, nasilnici i navijači".

Protić je beogradskim medijima rekao da su scene na beogradskim ulicama posljednjih dana pokazatelj "koliko je Srbija nisko pala" jer Mladića brane "balavci koji imaju fond od 300 riječi" i ne znaju ništa o srpskoj povijesti.

- Porazno je vidjeti da netko brani lik i djelo čovjeka koji je osramotio naš narod i koji je radio drugim narodima ono što su agresori kroz povijest radili Srbima, rekao je Protić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!