Beograd: Zatražena smjena državne tužiteljice i tužitelja

08.03.2023.

15:24

Autor: Hina/HRT

Zagorka Dolovac

Zagorka Dolovac

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

Državnom vijeću tužitelja (DVT) predana je inicijativa za razrješenje republičke javne tužiteljice, višeg javnog tužitelja u Beogradu i njegove zamjenice, čije su smjene zatražene na nedavnom prosvjedu podrške dvjema tužiteljicama, skinutim s predmeta korupcije u Elektroprivredi Srbije.

Zahtjev za smjenu državne tužiteljice Zagorke Dolovac, višeg javnog tužitelja u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamjenice Brankice Marić upućen je prošlog četvrtka s prosvjeda podrške tužiteljicama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su radile na slučaju korupcije u Elektroprivredi Srbije (EPS), teškom nekoliko milijuna dolara, u kojem je šest osoba uhićeno.

Prosvjed je nazvan "Ne damo naše Laure, a tužiteljice Savović i Paunović nazvane su "srpskim Laurama", što je asocijacija na neustrašivu rumunjsku tužiteljicu Lauru Kodrutu Kovesi, koja je u svojoj zemlji pokrenula val uhićenja i procesuiranja brojnih korumpiranih političara i dužnosnika, a dobila je potporu stotina tisuća svojih sunarodnjaka.

Rok za ispunjenje zahtjeva s tog prosvjeta bio je pet dana i istekao je jučer, a Organizacijski odbor prosvjeda predao je danas u pismohrani Državnog vijeća tužitelja (DVT) inicijativu za razrješenje tužitelja. Odvjetnik Čedomir Kokanović rekao je da se time "pokreće formalni proces" i DVT-u daje formalna osnova da postupa sukladno zakonu i donese odluke koje javnost od njih traži.

Tužiteljica Bojana Savović je, samo dan nakon akcije policije i tužiteljstva, kad je uhićeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 milijuna dolara tijekom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, skinuta s tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS-a.

I njezina kolegica Jasmina Paunović, s kojom je radila na predmetu malverzacija u EPS-u, premještena je u drugi odjel poslije poruke u Viber grupi kojom se usprotivila informaciji članovima te skupine da se o svakom budućem radu s policijom tužitelji moraju konzultirati sa svojim šefom odjela.

Više javno tužiteljstvo odbacilo je kao "netočne" informacije da su tužiteljice smijenjene, ustvrdivši da je Savović redovitom izmjenom godišnjeg rasporeda, a po vlastitoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odjela za suzbijanje korupcije u Odjel za opći kriminal, no slučaj je ubrzo dospio u središte pažnje javnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić taj slučaj je u intervjuu početkom tjedna nazvao "političkim", ocijenivši kako se protiv šefa Višeg javnog tužiteljstva Nenada Stefanovića vodi "politički hajka" i da to "nema veze s pravosuđem ni s pravom". To je besmislena tema, rekao je Vučić za RTS.

Europska unija u svojim dosadašnjim izvješćima o napretku Srbije na putu eurointegracija više puta istaknula neophodnost reformi u području vladavine prava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!