09:14 / 03.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Beograd zbog epidemije proglašava izvanredno stanje na dva tjedna

Aleksandar Vučić (foto: REUTERS/Marko Djurica)

Aleksandar Vučić (foto: REUTERS/Marko Djurica)

Foto: - / REUTERS

Beograd će, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, proglasiti izvanredno stanje na najmanje dva tjedna.
Beograd će, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, proglasiti izvanredno stanje na najmanje dva tjedna, najavili su u petak gradonačelnik srbijanske prijestolnice Zoran Radojičić i njegov zamjenik Goran Vesić.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrak navečer priopćio da se od petka na subotu poslije 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima, uvode kazne za prekršitelje koji ne nose maske u zatvorenom prostoru i u javnom prijevozu, te bi odluke danas Vlada trebala i službeno prihvatiti.

Vučić je rekao kako bi on, da se samo njega pita, zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na velik broj novozaraženih u glavnom gradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će gradski stožer danas proglasiti izvanredno stanje u prijestolnici.

Kako prenosi RTS, bit će donesena i odluka o tri nove mjere - zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, uz fizičku udaljenost osoba od 1,5 metra, odnosno 500 na otvorenom, te zabrani rada noćnih klubova.

Radojičićev zamjenik Vesić je za TV Prva rekao da će izvanredno stanje u srbijanskom glavnom gradu trajati bar sljedeća dva tjedna, što "daje mogućnost da se ograniče neka prava".

Izvanredno stanje u nekoliko gradova Srbije

Izvanredno stanje zbog povećanog broja zaraza proglašena je ranije i u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici i Tutinu.

Vučićeva najava o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu potaknula je u četvrtak navečer prosvjede više od tisuću studenata iz nekoliko domova, koji su se okupili ispred Skupštine Srbije u središtu Beograda.

Studenti su, prosvjedujući do kasno u noć, zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova i da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući dodatni rok za polaganje ispita.

Od ministra obrazovanja Mladena Šarčevića zahtijevali su da dođe na njihov prosvjed te da ispuni te zahtjeve te su najavili kako će, u suprotnome, prosvjed biti radikaliziran.

Beograd s više od 80 posto zaraženih

Srbijanski predsjednik ocijenio je sinoć da je Beograd "trenutačno najveći epidemiološki problem u Srbiji" jer "s 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih".

On je najavio da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obvezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke udaljenosti.

Srbija od 16. lipnja, a poglavito nakon izbora održanih 21. lipnja, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnoj razini.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. lipnja registrirano 76 zaraženih, a samo tijekom ovog tjedna zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih.

Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirano 15.195 oboljelih i 287 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!