13:28 / 08.06.2021.

Autor: P.F./Hina

Beogradski mediji u iščekivanju presude Mladiću

Ratko Mladić

Ratko Mladić

Foto: Dnevnik / HRT

Izricanje pravomoćne presude bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT) tema je većine tiskovnih beogradskih medija, a naslovi su od konstatiranja činjenica o sudskom procesu do pretpostavki o mogućnoj presudi i naklonosti Mladiću.

"Točka poslije 533 dana", navode Večernje novosti, ukazujući na kronologiju suđenja, optužnicu i svjedočenja.

"Da se stvarno sudi po zakonu, Mladića bi morali osloboditi", objavio je na naslovnici provladin tabloid Informer, dok tabloid Alo uz naslov "Mladića drogirali" prenosi nagađanja kako su haškog optuženika "kljukali lijekovima" da bi mogao "izdražati izricanje presude".

List Politika donosi neutralan naslov: "Mladić danas u Hagu čeka drugostupanjsku presudu", a u testu podsjeća na ocjene glavnog tužitelja Sergea Brammertza da je Mladić "časnik koji ispunjava zapovjedi", za kojeg je vrijedilo pravilo da "cilj opravdava sredstvo".

Beogradski mediji navode i da će kasnije danas srbijanski predsjednik Aleksanadr Vučić sudjelovati video-vezom u radu Vijeća sigurnosti UN-a na kojem se očekuje izvješće Brammertza o suradnjii sa Srbijom od koje se traži izručenje dvoje članova Srpske radikalne stranke zbog ometanja suda u vrijeme procesa protiv Vojislava Šešelja.

Večernje novosti podsjećaju na Vučićevu raniju ocjenu kako "nije slučajno" da je u istom dana zakazano i izricanje presude Mladiću i sjednica VS UN.

Petočlano Žalbeno vijeće MICT-a danas popodne u Den Haagu objavit će pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, kojemu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u studenome 2017. izrekao kaznu doživotnog zatvora, proglasivši ga krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici, a na tu su se presudu žalili i tužiteljstvo i Mladićeva obrana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!