12:17 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Beogradski tisak o Vučićevu posjetu: neslaganje o prošlosti, suglasni o budućnosti

-

-

Foto: - / -

Jučerašnji razgovori i uzajamne poruke u Zagrebu dominatni su samo na naslovnicama listova Politika i Večernje novosti.
Beogradski tisak u utorak na naslovnim stranicama posvećuje razmjerno veliku pozornost posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, ističući ocjene o neslaganju oko prošlosti i suglasju o budućnosti, kao i zaključke vezano uz rješenje problema granice između dviju zemalja.

Jučerašnji razgovori i uzajamne poruke u Zagrebu dominatni su samo na naslovnicama listova Politika i Večernje novosti.

Politika, uz naslov "Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, osim u pogledu na budućnost",  prenosi Vučićevu ocjenu s konferencije za novinstvoda se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da, kada je riječ o budućnosti, nemaju suprotstavljene interese. List ističe i ocjenu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako se o mnogim pitanjima dvije strane nisu suglasile, da su o nekim pitanjima približile stajališta, a da će se oko nekih približiti u budućnosti.

Naslovom "Rok za granice dvije godine ili arbitraža", Večernje novosti izdvajaju na svojoj naslovnici dogovor da se o razgraničenju na Dunavu pregovara dvije godine i suglasnost obiju strana o arbitraži ako ti pregovori ne uspiju.

I ovaj list izdvaja Vučićev zaključak da se Srbija i Hrvatska ne slažu o prošlosti, ali imaju "isti pogled na budućnost", dok od poruka hrvatske predsjednice sa zajedničke konferencije za medije navode ocjenu "još nismo prijatelji, vezuje nas odgovornost".

"Željeli to ili ne, moramo se slagati bolje", naslov je lista Blic koji na svojoj internet stranici donosi i poruke sa svečane večere na Pantovčaku, na kojoj se hrvatska predsjednica Vučiću "ispričala zbog neugodnosti", uz Vučićevu poruku da je (od ministra Aleksandra Vulina) zatražio da "šuti 100 dana" i ne upućuje kritike na račun Hrvatske.

Ostali tabloidi, koji su otvoreno bliski srbijanskom predsjedniku, na svojim naslovnicama izdvajaju malo prostora Vučićevu posjetu Zagrebu.

List Alo na samo jednom stupcu naslovnice, uz naslov "Hrvatski zastupnik napao Vučića", izdvaja incident na Markovu trgu kada je zastupnik Miro Bulj dobacivao Vučiću, dok Informer uz neutralan naslov "Vučić u Hrvatskoj" u podnaslovu piše: "Ustaše bjesne, Zagreb okićen velikim srpskim zastavama".
List libralnograđanske orijentacije Danas istaknuo je detalj vezan uz pregovore gospodarstvenika dviju država, izdvajajući u naslov da jedan od najbogatijih poslovnih ljudi Srbije nije dio državnog izaslanstva u posjetu Hrvatskoj: "Srpski gospodarski tim bez Miroslava Miškovića".

Na urednički izbor dominantnih poruka s naslovnica današnjeg srbijanskog tiska jučer je svakako utjecao još jedan događaj kojem je posvećena velika pozornost, posljednji oproštaj od glumca Nebojše Glogovca, koji je pokopan u aleji zaslužnih građana na beogradskome Novom groblju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!