Berlin će rashodovati dva aviona nakon što je ministrica zaglavila u Abu Dhabiju

15.08.2023.

12:05

Autor: Hina/HRT

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

Foto: Annegret Hilse / Reuters

Njemačka će staviti izvan upotrebe dva zastarjela vladina aviona što je prije moguće, nakon što je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zaglavila u Abu Dhabiju zbog sigurnosnih problema zrakoplova, rekao je u utorak glasnogovornik zračnih snaga.

Zbog tog će incidenta zrakoplovi Airbus 340 biti povučeni iz upotrebe u nadolazećim tjednima, čime je ubrzano njihovo rashodovanje prvotno planirano za kraj 2024., dodao je glasnogovornik.


Baerbock je otkazala svoje planirano jednotjedno putovanje u Australiju, Novi Zeland i Fidži u utorak nakon što je bila prisiljena vratiti se u Abu Dhabi dva puta zbog tehničkog kvara.


U Abu Dhabiju se zaustavila radi punjenja goriva, a nakon što je krenula dalje, morala se vratiti.


Taj je A340 još uvijek bio parkiran u Abu Dhabiju u utorak ujutro.


Posljednji je to u nizu incidenata zbog kojih se Berlin odlučio za remont i modernizaciju vladine flote.


Bivša kancelarka Angela Merkel je 2018. propustila otvaranje samita G20 u Argentini zbog "ozbiljnog kvara" na zrakoplovu A340 koji je zbog toga morao neplanirano sletjeti.


U budućnosti će se zračne snage oslanjati na svoju "robusnu i modernu" flotu dugolinijskih zrakoplova A350 koji će zamijeniti povučene A340, rekao je glasnogovornik.


Referirao se na dva zrakoplova A350 koja su već u službi VIP eskadrile Luftwaffea, dok je treći u fazi preinake za potrebe vlade.


Glasnogovornik ministarstva obrane nije odgovorio na pitanje o starosti povučenih zrakoplova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!