Iran odbacio kritike europskih sila na račun svog nuklearnog stava

10.09.2022.

Zadnja izmjena 21:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Diplomati: Odgovor Irana europskom koordinatoru je korak unazad

Diplomati: Odgovor Irana europskom koordinatoru je korak unazad

Foto: - / Shutterstock

Iran je u subotu odbacio kao "nekonstruktivnu" izjavu Francuske, Britanije i Njemačke u kojoj se navodi da zahtjevi Teherana ugrožavaju pregovore o ponovnoj uspostavi njegova nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015, prenijeli su iranski državni mediji.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani kazao je da je izjava "nekonstruktivna" i dodao da "trima europskim zemljama savjetuje da igraju aktivniju ulogu u pružanju rješenja za okončanje nekoliko preostalih nesuglasica", izvijestili su državni mediji.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka u subotu su izrazile svoje frustracije na zahtjev Teherana da Ujedinjeni narodi završe svoj nadzor uranija u toj zemlji kako bi se obnovio nuklearni dogovor.

Iran je ranije ovaj mjesec poslao svoj posljednji odgovor na prijedlog teksta Europske unije za oživljavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i nuklearnog programa kojim je bliskoistočna država pristala reducirati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Diplomati su rekli da je odgovor Irana europskom koordinatoru korak unazad jer Teheran želi uvjetovati obnavljanje dogovora završetkom nadzora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja u zemlji traži tragove uranija.

Ovaj posljednji zahtjev potiče ozbiljne sumnje u namjere Irana i njegovu predanost uspješnom ishodu JCPOA-e, priopćile su tri države, koristeći kraticu za taj dogovor.

Stav Irana proturječan je pravnim obvezama i ugrožava obnavljanje dogovora, dodaje se.

Upravni odbor IAEA-e sastao se u ponedjeljak, tri mjeseca nakon što je već usvojio rezoluciju kojom poziva Iran da pošalje vjerodostojne odgovore promatračkom tijelu.

IAEA je u srijedu objavila da je iranska zaliha uranija obogaćena do 60 posto, što je blizu razine za naoružanje i da Teheran još uvijek nije objasnio porijeklo uranija.

Uzevši u obzir neuspjeh Irana da zaključi dogovor na stolu, savjetovat ćemo se s međunarodnim partnerima kako najbolje pristupiti nastavku iranske nuklearne eskalacije i izostanak suradnje s IAEA-om u dogovorima o neširenju nuklearnog naoružanja, poručile su tri države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!