15:13 / 05.02.2021.

Autor: Hina

Berlin pozdravlja Bidenovu odluku o obustavi povlačenja vojnika

Njemačka savezna vlada

Njemačka savezna vlada

Foto: Thomas Ulrich / Pixabay

Njemačka vlada pozdravila je odluku američkog predsjednika Joea Bidena da obustavi povlačenje vojnika iz Njemačke kao doprinos jačanju odnosa i između Washingtona i Berlina, ali i jačanju transatlantske sigurnosti.


- Oduvijek vjerujemo da prisutnost američkih snaga u Njemačkoj doprinosi europskoj i transatlantskoj sigurnosti, izjavio je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, na redovnoj konferenciji za novinare, istaknuvši veliki značaj desetljećima duge suradnje s američkom vojskom.

Biden je u četvrtak najavio zamrzavanje povlačenja američkih vojnika iz Njemačke, dok je globalno raspoređivanje vojnih snaga još uvijek u tijeku.

Odlukom Bidenovog prethodnika Donalda Trumpa, Pentagon je u srpnju objavio da iz Njemačke namjerava povući oko 12.000 vojnika. Taj je potez bio posljedica dugotrajnog Trumpovog sukoba s Berlinom zbog neuspjeha u ostvarivanju NATO-vog cilja u vezi obrambene potrošnje.

Južna i zapadna Njemačka nekoć su bile preplavljene američkim vojnim bazama, od kojih brojne potječu iz Drugog svjetskog rata kada su međunarodni saveznici porazili nacističku Njemačku.

Trenutno je američkih vojnika u Njemačkoj puno manje u odnosu na doba Hladnog rata.

Pentagon ima nekoliko važnih baza u Njemačkoj, uključujući zračnu bazu Ramstein koju američke snage koriste kao ulazak u Europu i na Bliski Istok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!