19:25 / 13.10.2018.

Autor: D.N./P.F./HRT

Berlin: Prosvjed protiv rasizma

-

-

Foto: - / -

Pet kilometara duga kolona, ujedinjena pod hashtagom nedjeljivi, protezala se od Alexanderplatza preko Brandenburških vrata sve do Kipa pobjede.
U jednom od najvećih javnih okupljanja u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina, na ulicama Berlina više od 240.000 ljudi iz cijele zemlje podignulo je svoj glas protiv rasizma, ksenofobije i populizma krajnje desnice u Njemačkoj i Europi. Tom prilikom pozvali su na veću solidarnost društva s marginaliziranim skupinama, osobito imigrantima.

Pet kilometara duga kolona, ujedinjena pod hashtagom nedjeljivi, protezala se od Alexanderplatza preko Brandenburških vrata sve do Kipa pobjede. Među organizatorima političke stranke, nevladine udruge (i one za ljudska prava), sindikati, škole, čak i kazališne skupine.

Na ulicama jedne od najkozmopolitskijih europskih metropola čulo se danas - napad na humanost i ljudska prava, vjerske slobode i vladavinu prava, napad je na sve nas. U znak podrške demonstrantima, koji su se okupili pod sloganom Solidarnost umjesto isključivanja - za otvoreno i slobodno društvo, tvitnuo je i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Sve više običnih Nijemca priklanja se krajnje desnoj Alternativi za Njemačku, čak sudjeluje na neonacističkim prosvjedima, a brojni konzervativni političari prigrlili su, pa ublažili antiimigracijsku retoriku, što će zasigurno utjecati i na ishod sutrašnjih bavarskih pokrajinskih izbora, na kojima nekad premoćni CSU osvaja svega 33% glasova, pokazuju posljednje ankete. Deklaraciju kojom žele spriječiti da rasizam i diskriminacija postanu društveno prihvatljivi prošloga tjedna potpisalo je oko 10.000 pojedinaca i organizacija.

Ne čudi što se u Berlin, pokazuju posljednja istraživanja, doseljava mnoštvo imigranata iz Saske. Kada se na kraju podvuče crta, i nakon grozomornih scena nasilja na ulicama Chemnitza, empatiju prema drugima i drugačijima ipak mogu pokazati samo nacije koje su prošle vlastitu katarzu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!