Bernard Arnault, treća osoba s bogatstvom većim od 200 mlrd. dolara

07.04.2023.

12:54

Autor: T.V./HRT/Hina

Bernard Arnault

Bernard Arnault

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Bogatstvo Bernarda Arnaulta, najbogatijeg čovjeka na svijetu i francuskoga modnog mogula, prvi je put premašilo 200 milijardi dolara nakon što su dionice njegova francuskog carstva luksuzne robe LVMH dosegnule rekordnu vrijednost.

Ovaj 74-godišnjak postao je tek treća osoba u povijesti, nakon Elona Muska i Jeffa Bezosa koja je dosad stekla toliko bogatstvo. Ono se procjenjuje na više od 200 milijarda dolara, piše Guardian. Musk i Bezos su već dosegnuli tu magičnu brojku, prije nego što se njihovo bogatstvo smanjilo zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija.

Arnaultovo bogatstvo se u utorak povećalo za 2,4 milijarde dolara i sada iznosi 201 milijardu dolara, podaci su Boombergova indeksa milijardera koji se svakodnevno ažurira. Ove se godine njegovo bogatstvo povećalo za 39 milijarda dolara jer su dionice LVMH-a, zahvaljujući sve većoj potražnji bogataša za luksuznom robom porasle za 30 posto.

Francuski je milijarder za 25 milijarda dolara bogatiji od Muska, čije je bogatstvo smanjeno nakon kupnje Twittera za 44 milijarde dolara i zbog pada vrijednosti tvrtke za električne automobile Tesla od 50 posto u prošloj godini. Musk je Teslin suosnivač, izvršni direktor i posjeduje 13 posto dionica.

Bezos je prva osoba čije je bogatstvo u kolovozu 2020. doseglo granicu od 200 milijarda dolara i treća je najbogatija osoba na svijetu s imovinom od 128 milijarda dolara.

Arnault je predsjednik i glavni izvršni direktor LVMH-a, koji posjeduje brendove Louis Vuitton, Christian Dior i Moët&Chandon. Njegove su dionice u posljednje tri godine skočile za više od 150 posto, dosegnuvši novu najvišu vrijednost od 853 eura u srijedu ujutro.

LVMH je prošle godine ostvario rekordnu prodaju od 79,2 milijarde eura i započeo je program otkupa dionica vrijedan 1,5 milijarda eura, što je pridonijelo dodatnom porastu cijene dionica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!