19:18 / 08.04.2020.

Autor: Hina/HRT

Bernie Sanders odustao od kampanje za predsjedničkog kandidata demokrata

Bernie Sanders (foto: REUTERS/Mark Makela)

Bernie Sanders (foto: REUTERS/Mark Makela)

Foto: - / REUTERS

Ovo je drugi put da Sanders nije uspio osvojiti demokratsku nominaciju.
Američki senator Bernie Sanders objavio je da zbog nedovoljne potpore obustavlja predsjedničku kampanju za demokratsku nominaciju.

Tako će glavni protukandidat aktualnom predsjedniku Trumpu na predsjedničkim izborima biti Joe Biden, koji je bio potpredsjednik za Obamina mandata.

Ovo je drugi put da Sanders nije uspio osvojiti demokratsku nominaciju.

Sedamdesetosmogodišnji Sanders, senator iz Vermonta, kampanju je vodio zalažući se da vlada preuzme nadzor nad zdravstvenim sustavom te tako osigura zdravstvenu zaštitu za sve u SAD-u.

Ocjenjuje se da je Sanders, od prve kandidature  2016. do sadašnje, demokratsku stranku pomaknuo lijevo no nije uspio oko sebe izgraditi koaliciju u bazi iako je najpopularniji kandidat među mladima.

- Hvala svima koji su me podržavali u dvije predizborne kampanje, poručio je u obraćanju putem interneta vidno emotivni Sanders svojim pristašama potvrdivši povlačanje iz kampanje, izvijestila je ANSA.

- Zaključio sam da ova bitka za demokratsku nominaciju neće uspjeti. Tako da danas obustavljam svoju kampanju, poručio je Sanders iz svog doma u Burlingtonu u Vermontu.

- To je bila bolna odluka. No iako je naša kampanja došla kraju, naš je pokret dobio ideološku bitku u stranci iako nije osvojio nominaciju, rekao je, prenosi ANSA.

- Bernie Sanders je ispao! Njegovi bi ljudi trebali doći u Republikansku stranku, napisao je Donald Trump na Twitteru optuživši Demokratsku stranku da je izbacila socijalističkog kandidata.

- Sanders je ispao zahvaljujući Elizabeth Warren. Da nije bilo nje Bernie bi dobio gotvo svaku državu na superutorak! Završilo je točno kako je htjela Demokratska stranka, ustvrdio je Trump.

Takozvani "superutorak" je dan na koji su se u ožujku održali demokratski predizbori u 14 država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!