Bez znatnijih pomaka i razrješenja gorućih pitanja

12:26 / 08.12.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Videosastanak ruskog i američkog predsjednika

Videosastanak ruskog i američkog predsjednika

Foto: Sputnik/Sergey Guneev / via Reuters

Na jučer održanom videosastanku ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Joea Bidena nije bilo znatnih pomaka ni razrješenja gorućih pitanja. To su potvrdili i Washington i Moskva. Veliki dio razgovora zaokupila je tema o Ukrajini. 

Putin je istaknuo da Kijev ne provodi potpisane sporazume te naglasio svoje "crvene linije", među kojima je i neslaganje vezano za širenje NATO-a na istok. Biden je upozorio da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini izazvala vrlo oštre sankcije prema Rusiji, uključujući i zaustavljanje plinovoda Sjeverni tok 2.

- Ovaj virtualni sastanak bio je ispitivanje slabosti druge strane. S jedne strane, Bidenova administracija želi znati koje ekonomske sankcije usmjerene protiv ruskih ranjivih točaka donose rezultate, te da zaustave Putina u ratnim namjerama. S druge strane, Putin je istraživao mogućnosti koje koncesije može dobiti od SAD-a, a da ne započne s ratom, rekao je Petro Burkovski, politički analitičar, Ukrajina.

- NATO se zapravo ne želi širiti i to ne bi trebao biti problem u bliskoj budućnosti. Ali, NATO ne funkcionira na taj način, oni ne žele dati Rusiji ni ikom drugom, mogućnost da kaže: ne dopuštamo pristupanje pojedinoj državi, kako bi se izbjegla neka trenutačna kriza, rekao je  Aamer Madhani, novinar Associated Pressa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!