Zaoštrava se utrka za ponovno osvajanje Mjeseca

20.05.2023.

11:52

Autor: Hina/HRT/A.S.

Blue Origin potpisao ugovor s NASA-om

Blue Origin potpisao ugovor s NASA-om

Foto: NASA / Twitter NASA

Utrka za ponovno osvajanje Mjeseca zaoštrava se. Nakon Elona Muska, čija bi letjelica na Mjesec mogla već za dvije godine, ugovor s NASA-om potpisao je i drugi američki milijarder, Jeff Bezos.

video thumb

Timu predvođenom svemirskom tvrtkom Blue Origin milijardera Jeffa Bezosa dodijeljen je 3,4 milijarde dolara vrijedan ugovor s NASA-om radi izgradnje letjelice koja će astronaute odvesti do Mjesečeve površine i nazad, objavila je NASA. Blue Origin namjerava izgraditi 16 metara visoku letjelicu Blue Moon za spuštanje na Mjesec u suradnji s tvrtkama Lockheed Martin, Boeing, Draper i Astrobotic. NASA je izabrala Blue Origin umjesto ponude tvrtke Dynetics, koja je u vlasništvu kompanije vojne industrije Leidos.

Blue Origin gradi svemirsku letjelicu za NASA-u


Odluka NASA-e da odabere Bezosa i Blue Origin pružit će joj drugu opciju za slanje astronauta na Mjesec u sklopu njenog programa Artemis. NASA je 2021. dodijelila tri milijarde dolara vrijedan ugovor tvrtki SpaceX milijardera Elona Muska radi izgradnje svemirske letjelice Starship, koja bi astronaute po prvi put od misije Apollo 1972. trebala astronaute dovesti na površinu Mjeseca.

- U sklopu misije Artemis 5, NASA-ina raketa SLS lansirat će letjelicu Orion s četiri astronauta u lunarnu orbitu. Zatim će se oni premjestiti u letjelicu Blue Moon Lander, kojom će poći na sedmodnevno putovanje do Mjesečeva Južnog pola, gdje će provoditi znanstvene i istraživačke aktivnosti, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson na događaju u sjedištu agencije.Blue Origin izabran zbog niže cijene 


Dodjela ugovora u skladu je s trendom proteklih godina u NASA-i, prema kojemu pomaže financirati razvoj privatnih svemirskih letjelica, a zatim plaća za njihovo korištenje u misijama umjesto da troši više sredstava kako bi ih u cijelosti posjedovala. NASA je rekla da je odabrala ponudu Blue Origina zbog niže cijene, dodatnih mogućnosti letjelice i namjere da o vlastitom trošku izvrši dvije probne misije slijetanja na Mjesec 2024. i 2025.


Program Artemis predviđa uspostavljanje dugoročne prisutnosti na Mjesecu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!