Biden: Američko-kineski odnosi na dobrom putu

20.06.2023.

00:43

Autor: Hina/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak kako misli da su odnosi između Sjedinjenih Država i Kine na dobrom putu, te kako je postignut napredak tijekom posjeta Pekingu državnog tajnika Antonyja Blinkena.

- Na dobrom smo putu, rekao je Biden novinarima na događaju u Kaliforniji vezanom uz klimu, govoreći o odnosima SAD-a i Kine.

Upitan smatra li da je postignut napredak, rekao je: "Postignut je".

Biden je pohvalio Blinkena da je "odradio izvrstan posao". Bio je to prvi posjet jednog američkog državnog tajnika Kini od 2018.

Tijekom posjeta američkog državnog tajnika Kini i razgovora s predsjednikom Xi Jinpingom, dvije strane rekle su da je postignut napredak, ali je Blinken kazao da postoje neke stvari oko kojih se dvije zemlje duboko ne slažu.

Osim po pitanju Tajvana, to su tehnološki ratovi, američke sankcije protiv kineskih digitalnih giganata, trgovinska pitanja, tretman prema muslimanskoj zajednici Ujgura i kineska svojatanja Južnog kineskog mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!