Godina dana otkad je Biden došao u Bijelu kuću: "Godina izazova i velikog napretka"

19.01.2022.

23:07

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Godina je dana otkad je Joe Biden došao u Bijelu kuću. U dobi od 78 godina vratio se iz mirovine kako bi ujedinio naciju koju je Donald Trump duboko podijelio. Pred njim su bili teški izazovi: pandemija, problem rasizma i gospodarstvo u lošem stanju. 


Danas je američki predsjednik glasniji i ratoborniji, istječe mu vrijeme, ponestaje strpljenja i saveznika. Zemlja je i dalje podijeljena, a demokrati strahuju od poraza na izborima u studenome i gubitka kontrole u Kongresu. Bidena u ovom trenutku podupire samo trećina Amerikanaca. 

- Bila je to godina izazova, ali i godina golemog napretka. Prešli smo s 2 milijuna ljudi koji su bili cijepljeni u trenutku kada sam položio zakletvu, na 210 milijuna danas potpuno cijepljenih Amerikanaca. Otvorili smo 6 milijuna novih radnih mjesta. Više poslova u jednoj godini nego ikad prije. Nezaposlenost je pala. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,9%. Siromašne djece manje je za gotovo 40 posto, izjavio je Biden obraćajući se javnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!