08:10 / 23.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Biden će imenovati Blinkena državnim tajnikom

Foto: REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Foto: REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Foto: - / REUTERS

Joe Biden imenovat će iskusnog diplomata Antonyja Blinkena državnim tajnikom u svojoj budućoj administraciji, a nova američka veleposlanica pri UN-u postat će Linda Thomas-Greenfield.
Joe Biden imenovat će iskusnog diplomata Antonyja Blinkena državnim tajnikom u svojoj budućoj administraciji, rekao je izvor blizak stožeru novoizabranog američkog predsjednika, dok će nova američka veleposlanica pri UN-u postati Linda Thomas-Greenfield, prenosi Reuters.

➡️
Biden u utorak objavljuje članove svoje administracije

Blinken je dugogodišnji Bidenov suradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame, u kojoj je Biden bio potpredsjednik.

Blinkenovo imenovanje moglo bi značiti da je još jedan dugogodišnji Bidenov suradnik, Jake Sullivan, glavni kandidat za mjesto predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je izvor, a prenosi novinska agencija Reuters.

Blinken (58) se dulje zauzima za to da Sjedinjene Države preuzmu aktivniju predvodničku ulogu u svijetu, u suradnji sa svojim saveznicima, kako američko mjesto ne bi popunile zemlje sa suprotstavljenim interesima poput Kine.

Jedan je diplomatski izvor rekao kako se očekuje da će Biden za novu američku predstavnicu pri UN-u imenovati Lindu Thomas-Greenfield, crnkinju koja je obnašala visoke dužnosti u Obaminoj administraciji. Njezinim imenovanjem trebalo bi se ispuniti Bidenovo predizborno obećanje o raznolikijem sastavu vlade.

Thomas-Greenfield bila je zamjenica državnog tajnika za Afriku u drugom Obaminu mandatu od 2013. do 2017.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!